Címvédés

2023.09.17. 17:24

Vízilabda: egy Gardasevic nem csinál nyarat

A második félidőben már öt góllal is vezetett a Nagyváradi VSK a Román Kupa döntőjében, a Steaua mégis megvédte a címét.

Forrás: csmoradea.ro

Jósa Attila

A hétvégén a Román Kupa küzdelmei zajlottak a Ioan Alexandrescu Uszodában, a váradiak az első mérkőzésükön 26–6-ra nyertek a Sportul  Studenţesc ellen, míg szombaton a Bukaresti Rapid legyőzése sem jelentett különösebb gondot Ciprian Cîmpianu legénységének (19–8). A Sportul ellen Velkic volt a legeredményesebb váradi játékos 5 góljával, míg a Rapid hálóját Gardasevic terhelte öt találattal.
A másik ágon a Steaua masírozott be a döntőbe, a bukarestiek a Nagyváradi Egyetem SK ellen 20–7-re győztek pénteken. Az elődöntőben szombat este a Steaua kemény meccset vívott a Dinamo ellen. Utóbbi csapat az utolsó két percig vezetett, amikor a Steaua megfordította az eredményt és 10–9-re nyert. A Nagyváradi Egyetem SK az 5. helyen végzett, miután a helyosztón 13–4 arányban legyőzte a Sportul Studențesc csapatát.

Gardasevic-parádé

A VSK montenegrói balkezes játékosa, Filip Gardasevic remek szombati formáját átmentette a vasárnapi fináléra is. A Steaua kétszer vezetett az első negyedben, de Gardasevic egyszer sem késlekedett a válasszal, 3 góljával 3–2-re a hazaiak vezettek 8 perc után.

A második negyedben sem tudott hibázni a VSK nyári szerzeménye, előbb a jobb szélről találta meg a „rést a pajzson”, majd büntetőből is betalált (5–2). Remekül védekezett ebben a periódusban a VSK, a vendégek rendre távolról próbálkoztak kapuralövéssekel, sikertelenül. A VSK újabb büntetőt harcolt ki, ráadásul a Steaua játékosa, Nicolae Oanță piros lappal a kiállítás sorsára jutott. A bukaresti játékos percekig nem akarta elhagyni a medencét, mivel szerinte a váradiak centere lefejelte, így kifelé járt volna a szabaddobás. Tény, hogy Oanță vérző fejjel hagyta el a medencét, a sportág ismerői számára pedig egy pillanatra bevillanhatott Zádori Ervin, aki az 1956-os melbourne-i olimpia vízilabda-elődöntőjében, a sportág történetének legvéresebb összecsapásán sétált végig az uszoda partján hasonló sérülést szenvedve. A büntetőt Belényesi Dávid bombázta Țic keze mellett a sarokba (6–2).

A sokadik rövidzárlat

A harmadik negyedben úgy tűnt, eldőlt az aranyérem sorsa: előbb Velkic pofozta közelről a hálóba a labdát (7–2), majd újabb büntetőhöz jutott a hazai gárda. Nichita Ilisie a kapusba lőtte a labdát, de ekkor még kevesen gondolták, hogy ez sokkba fog még kerülni a váradi csapatnak. A Steaua, elsősorban Fulea és Georgescu gólerős játékának köszönhetően megkezdte a felzárkózást, így az utolsó negyedre 7–5-ös hazai vezetéssel fordulhattak rá a csapatok. A záró negyedben ismét Gardasevic, majd Mihnea Gheorghe volt eredményes (9–5), de a fővárosiak nem adták fel és perceken belül feljöttek egy gólra (9–8). Az elbizonytalanadó váradi játékosok a kispadról sem kapták meg a várt támogatást, a VSK edzői leginkább a játékvezetéssel voltak elfoglalva, így előbb Cristian Șandor másodedzőt, majd Ciprian Cîmpianut is piros lappal a lelátóra száműzte az Adrian Alexandrescu (Nagyvárad) és Mihai Bălănescu (Bukarest) alkotta bírói páros. Nichita Ilisie góljával hiába volt ismét 2 gól a VSK előnye, Gerogescu, majd Bota is betalált (10–10), sőt, az utolsó pillanatokban a győzelemért támadhatott a Steaua. 

A finálé büntetődobásokkal dőlt el, ahol a Steaua játékosai nem hibáztak, míg váradi részről Ilisie, és a kapus, Filipovic is rosszul célzott. Egy megnyert mérkőzést sikerült kiengedjen a kezéből a VSK, sovány vigasz, hogy a torna legjobb játékosának Filip Gardasevicet választották. 

Román Kupa, döntő: Nagyváradi VSK – Bukaresti Steaua 13–14 (3–2, 3–0, 1–3, 3–5; 3–4 büntetőkkel).

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában