Győzelem

2023.09.18. 17:43

Elsöprő VSK U-siker, kérdőjelekkel

A Nagyváradi VSK U kosárlabdacsapata 20 éves történelmének legnagyobb arányú győzelmét aratta vasárnap este a Román Kupa csoportkörének utolsó fordulójában.

Forrás: csmoradea.ro

Jósa Attila

A Vörös Oroszlánok csak egy nagy arányú siker esetében reménykedhettek a továbbjutásban, a tervet pedig sikerült megvalósítani, egy teljesen egyoldalú, megmosolyogtató jelenetekkel tarkított mérkőzés után 121–39-es hazai siker született. Tény, hogy a továbbjutási esély nélkül pályára lépő bukaresti csapatot a játéka intenzitását, dobásai és védekezése hatékonyságát elnézve látványosan nem érdekelte a mérkőzés alakulása, több hiányzója miatt a palánk alatt szinte az összes párharcot elvesztette, miközben a váradiak igyekeztek minden támadást gyorsan, lehetőleg kosárral befejezni.

A meccsre 2500 váradi szurkoló látogatott ki, az Erick Neal, Kris Richard, Bobe Nicolescu, Donatas Tarolis és Lennard Freeman alkotta kezdőcsapat pedig gondoskodott arról, hogy már az első negyed után (30–6) legyen értelme a számolgatásoknak. Szünetben már 42 pont volt az előny (56–14), fordulás után a 25. percben pedig sikerült átlépni az 50 pontos álomhatárt is. A mérkőzés 121–39-re végződött, és amikor a Nagyvárad Arénában a hangosbemondón bejelentették, hogy a piros-kék csapat ezzel bejutott a Román Kupa nyolcas döntőjébe, a közönség ujjongásban tört ki. A csoportkörben második helyezett csapatok közül a Nagyváradnak volt a legjobb mérlege, egy győzelemmel, egy vereséggel és +62-es összesített kosáraránnyal. A hazaiak közül Marian Schmidt kivételével minden játékos feliratkozott a pontszerzők közé, a legeredményesebb a litván Donatas Tarolis volt 24 ponttal.

Vizsgálatot indít a FRB

Vasárnap a váradi mellett további öt helyszínen zajlottak a Román Kupa első szakaszának utolsó mérkőzései, amelyeken újabb négy csapat jutott be a nyolcas döntőbe. Nem a váradi volt az egyetlen meccs, ahol meghökkentő eredmény született, a Brassói Corona 102-49-re nyert a Bukaresti Laguna ellen, a Konstancai VSK pedig 93–53-ra verte a Vâlcea-i csapatot. Ezek az eredmények lavinaszerű reakciókat váltottak ki az interneten, a sportág kedvelői több csapatot is csalással vádoltak. Jellemző a felháborodás mértékére, hogy a legnagyobb, romániai kosárlabdázással foglalkozó oldal túlterheltség miatt elérhetetlenné vált a vasárnap esti órákban. Carmen Tocală, a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) elnöke bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak a gyanús eredményekkel zárult kupameccsek kapcsán.

Visszautasítják a vádakat

A váradi meccs után a baschet.ro oldalnak tett nyilatkozatában Cristian Achim, a VSK U trénere visszautasította a bundavádakat: „Esetünkben nem volt szó bundáról, ezt 100%-ig garantálhatom! Más csapatokról nem tudok nyilatkozni, de mi megpróbáltunk minden labdát megjátszani. Ez egy szerencsés helyzet volt, ahol a Dinamónak gyakorlatilag nem voltak magasemberei. Nem akartuk megalázni az ellenfél csapatát, de ennek az ellenkezője sem igaz. Amennyiben hagyták volna magukat, akkor a szükséges pontkülönbséggel nyerünk. Én ebben nem hiszek, bár tudom, hogy vannak megbeszélt eredmények és bundázó játékosok. Nem tudom, mi történt a többi meccsen. Lehet, hogy azoknak a csapatoknak, akik nagy különbséggel kaptak ki, nem volt már esélyük, vagy ki tudja, úgy játszottak, mint ma a Dinamo ellenünk. Őszintén szólva, nem tartozik rám, és nem is érdekel, csak a saját csapatommal foglalkozom.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában