Sakk

2022.10.11. 09:40

Testvérvárosok sakkozói találkoztak

A barátságos mérkőzésen az igyekvő, de tartalékosan felálló nagyváradiak ezúttal nem tudtak felnőni a feladathoz.

BN-összeállítás

A nagyváradi Continental Forum szálló termében került sor október 8-án Nagyvárad és Debrecen sakk-válogatottjainak mérkőzésére. A verseny szervezői a Bihar Megyei Sakkegyesület, a Nagyváradi Agora Egyetemi Sportklub, a Bihar Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság, valamint a Debreceni Sakkbarátok Klubja voltak. A projekt Nagyvárad Önkormányzata és Nagyvárad Helyi Tanácsa támogatásával valósult meg.
Az ünnepélyes megnyitón részt vettek Zatykó Gyula, Nagyvárad polgármesterének tanácsadója, illetve Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei közgyűlés alelnöke. Köszöntőikben mindketten hangsúlyozták, hogy örvendenek a kezdeményezésnek, és hogy mennyire fontos a két testvérváros közötti kapcsolatok bővítése. Traian Miclea, a főszervező Bihar Megyei Sakkegyesület elnöke köszöntője után dr. Fleisz János nemzetközi sakkversenybíró, a találkozó kezdeményezője és főszervezője beszédében kiemelte, hogy a mostani találkozónak nem a sportteljesítmény, hanem az emberi kapcsolatok szempontjából van főleg értéke, és hogy az éppen 30 éve két testváros közötti együttműködésekbe beletartozik a sport is, s ebben a sakkozók kiemelt szerepet szeretnének a jövőben vállalni. Száva Miklós, a debreceniek csapatkapitánya megköszönte a meghívást és biztosította házigazdákat, hogy számukra is fontos ez a kapcsolat, és folytatásra méltónak tartják.
A válogatott csapatok 12 játékosból álltak, amelyből 10 felnőtt és 2 ifjúsági sakkozó. A barátságos mérkőzésen az igyekvő, de tartalékosan felálló nagyváradiak ezúttal nem tudtak felnőni a feladathoz, így az egy nemzetközi mesterrel és 5 FIDE-mesterrel felálló és jóval esélyesebb vendégek könnyedén győztek. A verseny végeredménye: Nagyvárad– Debrecen 1,5–11,5. A nagyváradi csapatból mindössze Lavinel Cruceru mesterjelölt győzött, míg Mihail Fracassi döntetlent ért el. Ez azonban nem vette el a résztvevők kedvét, a találkozót végig jó hangulat és közvetlenség jellemezte. Ezek után az ünnepélyes díjátadáson a debreceniek vehették át a győztesnek járó díszes serleget és oklevelet. Egyben kihirdették: megegyeztek abban, hogy a mérkőzés visszavágója 2023 tavaszán Debrecenben lesz.
A csapatmérkőzés után egy jó hangulatú közös villám sakkversenyre került sor a két város sakkozói között. A 27 résztvevő svájci rendszerben küzdött meg a kupáért és a pénzdíjakért. Nagy küzdelem után a győzelmet Mester Gyula FIDE-mester, (Debrecen) szerezte meg 6 ponttal, a váradiak legjobbja Dan Rat FIDE-mester előtt, aki 5,5 pontot összesített. Őket Kelemen Imre (Debrecen) 5,5 pont, Deák Sándor (Debrecen) és Darius Paul (Nagyvárad) egyenként 5-5 ponttal követték. A mérkőzések főbírója dr. Fleisz János volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában