Sakk

2022.09.27. 13:51

Magas színvonalú rapidsakk-verseny helyszíne volt Nagyvárad

A verseny első négy helyezettje, a szervezők és a játékvezető a díjátadáson

BN-összeállítás

A Continental Forum szállóban szervezték meg 2022. szeptember 18-án Nagyvárad eddigi legrangosabb rapidsakk-versenyét, a Dan Mihai Carţiş Emlékverseny VI. kiírását, amelyet a nagyváradi Cartis For Sport Egyesület (igazgató Dan Cezar Carțis mérnök) és a Nagyváradi Agora Egyetemi Sport Klub (elnök Dan Raț FIDE-mester) a Bihar Megyei Sakkegyesülettel közösen szervezett. A megnyitón részt vett Nagyvárad polgármestere, Florin Birta is, aki miután kifejezte örömét, hogy mind komolyabb sakkversenyek helyszíne a város, az első asztalon a szimbolikus kezdőlépést is megtette. A nagyon jó körülmények között lefolyt, és igen tekintélyes, 20.000 lej díjalappal rendelkező versenyre összesen 100 sakkozó jelentkezett, közöttük volt hat ismert nemzetközi nagymester, így Romániából: Marius Manolache és Vladislav Nevednichy, a már Németországban versenyző román Liviu-Dieter Nisipeanu és a Franciaországban játszó Vladimir Okhotnik, illetve Magyarországról Balog Imre és Czebe Attila.

Az alapverseny ebben az évben is svájci rendszerben 9 fordulón keresztül folyt, utána a már megszokott izgalmas kieséses „Final four”-ra került sor az első négy helyen végzett között. Ez váltott színekkel két játszmából állt 3 perc+2 másodperc gondolkodási idővel, 1-1 es döntetlen esetén pedig egy Armageddon típusú játszma dönt, amikor a világos 5 perc, a sötét pedig 4 perc időt kap az egész játszmára, viszont döntetlen esetén a sötéttel játszó fél megy tovább. 

Az elődöntőkben a következő eredmények születtek: Liviu-Dieter Nisipeanu – Czebe Attila: 2-1 (itt egy Armageddon típusú játszma döntött); Balogh Imre – Mihai Grünberg: 1,5-0,5. A 3-4 helyért: Mihai Grünberg – Czebe Attila: 2-0. A döntőben pedig: Liviu-Dieter Nisipeanu – Balogh Imre: 1,5-05. 

Ezek után a végeredmény a következőképpen alakult: 1. Dieter Liviu Nisipeanu nemzetközi nagymester, 2. Balog Imre nemzetközi nagymester, 3. Mihai Grünberg nemzetközi mester (Resicabánya), 4. Czebe Attila nemzetközi nagymester.

A további sorrend: 5. George Stoleriu FIDE-mester (Jászvásár), 6. Alexandru Ovidiu Stanciu FIDE-mester (Szatmárnémeti–Nagyvárad) 7-7 ponttal, 7. Alexandru Manea nemzetközi mester (Nagybánya), 8. Vladislav Nevednichy nemzetközi nagymester (Jászvásár) egyaránt 6,5-6,5 ponttal stb.

A női versenyt Irina Bulmaga nemzetközi mester (Bukarest) nyerte. A legjobb ifjúsági a 15 éves paksi Tancsa Tamás, míg a legjobb szenior sakkozó Vladimir Okhotnik nemzetközi nagymester lett. A nagyváradiak közül a férfiaknál a legjobban Adrian Marius Paul (Agora Egyetemi Sportklub) szerepelt, aki 5,5 ponttal a 25. helyen végzett, míg a nőknél Natalia Popa (Agora Egyetemi Sportklub) 4 ponttal a harmadik lett. 

A verseny főbírója a nagyváradi dr. Fleisz János nemzetközi játékvezető volt.  A versenyt és a négyes döntőt a Fan Media végig élőben közvetítette a YouTube-on, utólagosan is visszanézhető a következő címen: https://youtu.be/HbTBjdozrLU


KÉPSZ. A verseny első négy helyezettje, a szervezők és a játékvezető a díjátadáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában