Könyvbemutató

2022.07.03. 13:45

Román nyelven is feldolgozták a Nagyváradi AC történetét

Jósa Attila

Könyvbemutatót tartottak a nagyváradi Diófa csárdában csütörtök délután, melynek keretében egy igazán hiánypótló kiadvány megjelenéséről tájékoztatta az érdeklődőket a könyv szerzője, Ioan Kleszken, a Crișana újságírója, Radu Bitea, a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (AJF) elnöke és Boros Péter, az AJF titkára. A CAO/NAC története (Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea) címet viselő kiadvány kapcsán elsőként Radu Bitea ragadta magához a szót, aki röviden gratulált a könyv szerzőjének, kiemelve, hogy tisztában van azzal, mekkora munkát jelentett a végül három vaskos kötetben formát öltő terjedelmes anyag feldolgozása. Boros Péter üdvözölte a 2017-ben újjáalapított egyesület jelen lévő képviselőit, Lukács Imrét és Pop Ovidiut, és kifejezte abbéli reményét, hogy pár éven belül ismét lesz egy színvonalas stadionja és csapata is a városnak.

A szerző, Ioan Kleszken elmondta, kétéves intenzív kutatómunka eredménye a most megjelent NAC-sztori, melyet öt fejezetben tálal az olvasók elé a három kötetben, kezdve a klub 1910-es megalapításától az 1963-as megszűntetéséig, de a könyvben helyet kaptak az egyesület öt évvel ezelőtti újjáalapítását követő évek is. A NAC történetének legfontosabbnak vélt 25 labdarúgójával külön is foglalkozik könyvében a szerző. A Bihari Napló kérdésére, mely szerint jelent-e már meg korábban bármilyen átfogó kiadvány a legendás zöld-fehér alakulatról román nyelven, a szerző nemleges választ adott, tudomása szerint a magyar nyelven megjelent közismert Demjén-könyv (Dr. Demjén Lászó: A Nagyváradi AC a magyar nemzeti bajnokságban 1941-44 – szerk. megj.) az egyetlen komolyabb munka, amiről tudomása van, de az egy kisebb szeletét dolgozza fel az egyesület több évtizedes történetnek.

Kleszken zárásként hozzátette, a meglehetősen limitált példányszámban megjelent könyv a terjesztők által követelt hatalmas felár miatt kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, így az érdeklődők a kleszken.ioan.ik@gmail.com e-mail címen rendelhetik meg a kiadványt, 120 lejes áron. A könyvbemutató végén a CAO-NAC 1910 képviseletében Lukács Imre és Pop Ovidiu a CAO-NAC 1910 tiszteletbeli tagjává avatták a szerzőt, aki egy oklevelet, valamint a klub új címerével ellátott pólót, zászlót és kitűzőt is kapott az egyesület vezetőitől.

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában