Festum Varadinum

2022.05.28. 13:03

Tehetséges gyerekekkel találkozott Novák Károly Eduárd sportminiszter

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Mathias Corvin Collegium (MCC) nagyváradi képviseletének székhelyére is ellátogatott Novák Károly Eduárd sportminiszter, paralimpikon az elmúlt csütörtökön, ahol az MCC FIT Program évfolyamaira járó gyermekekkel találkozott a 30. Festum Varadinum keretében. Nagy Tímea-Zita képviseletvezető köszöntötte a vendéget, akit ezután két ötödikes diák, Gál Hanna és Franțiu Tamás faggatott, majd később bárki tehetett fel neki kérdéseket. A tárcavezető felidézte, hogy hatévesen kezdett el sportolni és onnantól kezdve a szórakozások és nyaralások háttérbe szorultak számára. Szinte egyfolytában edzőtáborokban volt, évente körülbelül 7-8 hónapot.

„Ez a profi sportolók sorsa: sok lemondás, fegyelem és munka, de mi kedveljük ezt az életformát, mert szeretünk versenyezni, kínlódni, pódiumokra állni”, fogalmazott. Mint mondta, 9-12. osztályban október közepétől március végéig távol volt az iskolapadtól, utána pedig „futkostam a jegyek után”. Közepes tanuló volt, különösebb problémái nem adódtak. Az érettségije is jól sikerült, a szülei pedig nem ellenezték azt, hogy sportoljon, nem állították válaszút elé, hanem inkább támogatták, motiválták őt. Először jégkorongozott, ahogyan általában minden csíkszeredai, de egy idő után édesapja tanácsára egy kevésbé durva sportágra, a gyorskorcsolyára váltott. Első versenyélménye nem volt pozitív, később pedig a megfelelő stáb hiánya okozott problémát, magyarázta. Arra is kitért Novák Károly Eduárd: a balesete után azért lett pályakerékpáros, mert ez egy kicsit hasonlít a gyorskorcsolyázáshoz. Amúgy pedig úgy érzi: mindent elért, amit szeretett volna, talán azért is, mert hitt abban, hogy egyre jobb lesz. Miniszterként is elég stresszes egy napja, rengeteg az aktivitás, és azt szeretné, ha több ideje jutna a sportfejlesztésekre, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában