Hagyomány

2022.05.25. 14:37

Megkezdődött a fogathajtó idény

A háromnapos megmérettetés során tizennyolc fogat mérte össze tudását az év első versenyén.

Fotó: A. Á.

A. Á.

Immár hagyománnyá vált, hogy a fogathajtásban a nemzeti bajnokság a Bethlen grófok egykori birtokán, a Beszterce-Naszód megyei Bethlenben kerül megszervezésre. Nem volt ez másképp az idén sem, hiszen a hétvégén megszervezett bajnokság, ami egyben a Román Kupa égisze alatt zajlott, számottevő érdeklődést vonzott.

A versenyben rajthoz álló fogatok ezúttal az ország minden részéből és Magyarországról is érkeztek. Tizennyolc fogat mérte össze tudását az év első versenyén, háromnapos megmérettetésben. A hagyományokhoz híven az első nap a bemutató illetve díjhajtó versenyszámé volt, a második napon a maratonhajtás versenyszámában viaskodtak, míg a harmadik napon az akadályhajtás versenyszámában méretkeztek meg a versenyzők. Bihar megyéből hat fogat állt rajthoz, az ifjú Dorsonszki Imre, valamint Babó Kálmán a fugyivásárhelyi sportklub színeiben neveztek be, míg a másik két verenyző, Rákóczi Gergő és Varga Roland az érköbölkúti istállóból állítottak ki lovakat. Utóbbiak két-két fogattal álltak rajthoz és a Romsilva színeben versenyeznek, Rákóczi fogarasi lipicai lovakkal, míg Varga a bethleni ménes lovaival. Ez utóbbinak kedvezett a szerencse és a szorgos felkészülési munka is őket igazolta. A versenyt Rákóczi Gergő nyerte, aki ezzel nem okozott meglepetést, hiszen ő már 12 éve áll a dobogó felső fokán. A verseny kellemes meglepetése volt Varga Roland, aki ugyancsak érköbölkúti és ezúttal a dobogó második fokát tudhatta magáénak.

A második fogatával is remeklő Rákóczi Gergő a harmadik helyet is elhozta a rangos seregszemléről, így a dobogós helyezettek ezúttal mind köbölkútiak voltak. A versenyen jelenlévő lovas szövetségi küldöttek elismeréssel nyilatkoztak az érköbölkúti istállóban folytatott munkáról és ismertették azokat a terveiket, amelyekkel a továbbiakban is támogatni szeretnék az itteni versenyzőket. A versenyen résztvevő nagyszámú nézőközönség pedig vastapssal jutalmazta a versenypályán fel-, és levonuló bajnokokat. Taps, ami a versenyzők szerint felér a zsűri által kiosztott kupákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában