Bihari foci

2020.05.05. 14:23

Őket még nem feledik a váradiak: „Góbé”, Fele, „Sisi” és a többiek

Anélkül, hogy „rákészültünk” volna, egyfajta felmérést sikerült végeznünk szűkebb, bihari futball-társadalmunkban. Több fotót töltöttünk fel az egyik közösségi oldalra, a nézettség és a kommentek alapján azt a következtetést kell levonnunk, hogy még mindig a közép- és idősebb korosztályt érdekli a Bihar megyei labdarúgás.

Farkas Z. Ádám

Nem mintha időmilliomos lennék, de vasárnap este ráérősebb időszakomban lévén, követtem néhány váradi fociőrült példáját, és olyan képeket, szám szerint tizenkettőt (egy csapat plusz a „tartalék”) töltöttem fel a legismertebb közösségi oldalra, amelyek a váradi és a bihari labdarúgás közel- és távolabbi múltját elevenítik meg. Leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a mai fiatalok megnézik-e a tizen-huszon-harmincvalahány évvel ezelőtt készült képeket vagy inkább azok mutatnak nagyobb érdeklődést Bihar megye, de leginkább Nagyvárad futball múltja iránt, akik át is élték azt vagy valamilyen formában részesei voltak az eseményeknek.

A legtöbben, tegnap délutánig szám szerint 389-en a már az égi pályákon játszó Gergely „Góbé” Sándor fotóit nézték meg, s a róla készült képeket osztották meg vagy szóltak hozzá. Egykori játékostársai, tanítványai és a Bihar FC korábbi szurkolói búcsúztak el ismét az egykori gólkirálytól, számos váradi futballtehetség – mint például Keserü Claudiu – felfedezőjéről.

Gergely Sándort nem felejtették el a barátok, a szurkolók

A rangsoromban szintén egy edző végzett a második helyen, igaz, Gheorghe Silaghinak csak 73 volt a nézettségi mutatója, s talán ő volt az egyedüli, aki megosztotta a „rajongói tábort”, mivel a kommenekben kapott hideget, meleget. Egyébként jelenleg ő az egyetlen edző, amely váradi csapattal (FC Bihor) országos bajnokságot nyert a nagy-ifjúsági korcsoportban.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán, 57 megosztással a Bihar FC egykori szertárosa, „Berci bácsi” végzett, aki viszont a legtöbb kommenteket kapta: nyolcvanadik évéhez közeledve, az egykori

labdarúgók, vezetők, szurkolók a hogylétéről és egyáltalán a hollétéről érdeklődtek.

 

A mester nyomában

A negyedik legtöbb nézettségi indexszel Gergely Sándor felfedezettje és edzője, Claudiu Keserü büszkélkedhet, őt ötvenhárman „lájkolták” ezzel a negyedik legnézettebb volt a fotós-fel

Csehi Zoltán nagy érdemeket szerzett a Bihar FC feljutásában

töltésünkben. Az ötödik helyre Kun Jóska „futott be” (52-en nézték meg, illetve szóltak hozzá feltöltött fényképeihez), aki a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején erősítette a váradi együttest. Érmihályfalvi labdarúgó, ifj. Fele Sándor „végzett” rangsorunk hatodik helyén, aki a Galaci Oțelul elleni találkozón készült felvétellel 47-es nézettségi indexet könyvelhetett el. Hetedik helyen (45) a Bihar FC, Horea Rădulescu edzette ificsapat végzett, a nyolcadikon pedig egy olyan fotó zárt (32), amelyen a 2004-ben első osztályú mérkőzést megnyert Nagyváradi FC néhány tagja látható.

Nem voltak ugyan a mi „gyermekeink”, de mindketten óriási szerepet vállaltak abban, hogy a Bihar FC 2003-ban feljutott az első osztályba: Bogdan Vrăjitoarea fotójára 31-en, a Csehi Zoltánéra pedig harmincan voltak kíváncsiak. Éppen, hogy befért a „kezdő tizenegybe” Sebastian Sfârlea, akit huszonhárman tekintettek meg egy Jean Vlădoiu elleni párharc alkalmával készült fotográfián. A tartalék, azaz a kispados a Mihuțról és Gadóról készült fotó lett, amelyet mindössze huszonketten tekintettek meg.

A váradi és a magyar futball meghatározó alakjai: Demjén és Puskás „Öcs

 

A tizenharmadik fotóról eddig azért nem tettem említést, mert csak részint érinti a nagyváradi futballt, ám ugyanakkor körbejárhatná a világot is, hiszen az ötvenes évek egyik nagy tehetsége, Demmjén Öcsi bácsi, és a világ egyik, ha nem a legjobb játékosa, Puskás Ferenc látható azon, amikor évtizedekkel ezelőtt Budapesten találkoztak. Az ő fotójukat nézték meg a legtöbben, szám szerint 546-an, és ez azt hiszem mindent elárul arról, kiket tartanak Biharban is futballnagyságoknak!

 

Borítókép: Vâtcă kapus és Berci bácsi, még „aktív” korukban

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában