Jeles nap

2020.02.24. 14:21

Anyanyelvvel töltötték meg a közösségi médiát

Immár negyedik éve zajlik Bihar megyében a „Töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot!” elnevezésű projekt: a gyermekek mondókával, verssel készültek február 21-re, a pedagógusok a hét folyamán az anyanyelv fontosságát emelték ki a tanintézményekben.

Törő Enikő

Az anyanyelv napján, február 21-én több nagyváradi tanintézménybe látogattunk el Pető Dalmával, a projekt egyik kezdeményezőjével. A program négy éve indult ebben a formában, Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke és Perecz-Simó Annamária, a Diákokért Egyesület elnöke indította, abból a célból, hogy a közösségi médiát felhasználva ünnepeljék meg és népszerűsítsék az anyanyelvet, esetünkben a magyar nyelvet. Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította, mellyel az ENSZ fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára, a két szervező pedig úgy gondolta, hogy a közösségi média megfelelő arra, hogy a megyében is felhívják ugyanerre a figyelmet. A szervezők elmondták, hogy fontosnak tartják felhívni a figyelmet a magyar nyelv fontosságára, főleg a beiskolázási időszakban, ugyanis ilyenkor választanak a szülők óvodát, iskolát gyermekeiknek. A program lényege egyébként az volt, hogy a pedagógusok, szülők élőben bejelentkezzenek Facebookon, miközben a gyermekek, családok közösen egy magyar nyelvű mondókát, verset mondanak el, ezzel felhívva a figyelmet a nyelvünk ápolásának fontosságára.

Közösen

Látogatásunk alkalmával két nagyváradi három nagyváradi óvodában és két iskolában jártunk. Elsőként az 52-es számú óvodában néztük és hallgattuk meg, mit tanultak mára a gyermekek.

Szabó Sofia és óvónője

Az 52-es óvoda 2-6 éves ovisai a Gyerekek, gyerekek szeretik a perecet kezdetű mondókával készültek a mai napra. Óvónők: Dimény Éva, Sora Márta, Juhász Katalin és Orbán Katalin. Az óvodában egy meglepetés is ért minket, ugyanis egy román tagozatra járó magyar anyanyelvű öt éves kislány, Szabó Sofia önként jelentkezett versmondásra, egyedül szavalta el Gazdag Erzsi Mesebolt című versét tanulta e jeles napon, óvónője Costea Anca.

A 34-es óvoda 2-6 éves ovisai

 

 

Ezután a 34-es óvodába mentünk, a 2-6 éves ovisok a Csacsi húz kicsi kocsit... és a Csip-csip csóka... kezdetű mondókákkal készültek az anyanyelv nemzetközi napjára. Óvónők: Nagy Pető Réka és Lauff Tünde. Az óvónők segítségére voltak Boross Brigitta és Matíz Laura önkéntesek, egyetemi hallgatók (Nagyváradi Egyetem, óvó- és tanítóképző szak).

Az Orsolya állami óvoda 2-6 éves ovisai

Az Orsolya állami óvoda 2-6 éves ovisai több mondókával készültek: Töröm, töröm a mákot..., Gyerekek, gyerekek... és Hej Gyula… Felkészítők: Rácz Kitti, Lőrincz Éva, Iuhas Emese, Pop Báthori Ivette óvónők és Farkas Tünde óvodaigazgató.

A 16-os Általános Iskola elemi osztályos tanulói

Két iskolában is meghallgattuk a gyermekek közös verselését, mindkét intézményben az elemi osztályosok közösen készültek az anyanyelv napjára. A 16-os Általános Iskola elemi osztályos tanulói, mintegy százan, együtt szavalták el Móra Ferenc Fecskehivogató című versét. Tanítónők: Krasznai Tünde (előkészítő), Barcsa Anita (I. osztály), Kemecsei Andrea (II. osztály), Calapis-Halász Tünde (III. osztály) és Szabó Anikó-Erika (IV. osztály).

A 11-es Általános Iskola elemi osztályos tanulói

A 11-es Általános Iskola elemi osztályos tanulói közösen, mintegy 115-en, együtt mondták el Károlyi Amy Arany Ablak című versét. Tanítónők: Kor Mária (előkészítő), Vass Annamária (I. osztály), Perecz-Simó Annamária (II. osztály), Kovács Márta (III. osztály), Herlitska Ibolya (IV. osztály) és fejlesztő pedagógus Bálint Ingrid.

Perecz-Simó Annamária tanítónő, a projekt egyik kezdeményezője lapunknak kifejtette: fontos az, hogy a gyermekek ne a szlengeket, a chat-nyelvet használják a mindennapokban, próbálják arra tanítani őket, hogy ezeket a szavakat, rövidítéseket minél inkább elkerüljék és inkább a szép, magyar szavakat használják. Ennek érdekében egész héten magyar meséket olvastak és beszélgettek ezekről, valamint verseket tanultak. A nap folyamán több Bihar megyei tanintézmény is készített videófelvételeket, ezek az Ovisuli Egyesület Facebook-oldalán tekinthetőek meg.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!