In memoriam Auschwitz

2020.01.29. 14:50

Kiállítás nyílt a holokauszt emléknapján

János Piroska

In memoriam Auschwitz címmel nyílt kiállítás hétfő délután, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a nagyváradi neológ zsinagógában. A tárlaton Baranyi Tünde Auschwitz-Birkenauban készített fotói tekinthetőek meg. A kiállítás egyben része a Szathmáry Pap Károly Nemzetközi Fotófesztiválnak, amelyet az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület idén nyolcadik alkalommal szervez meg. A zsinagógában berendezett kiállításon 26 fekete-fehér kép tekinthető meg, mindegyik 2018 tavaszán, az emlékhelyül szolgáló koncentrációs tábor meglátogatása során készült. A tárlatnyitón megjelenteket a zsidó hitközség részéről Gil Shimon köszöntötte, kiemelve: a továbbiakban is szükséges mesélni a fiataloknak a koncentrációs táborban történtekről, hogy a történelem ne ismétlődhessen meg. Diana Iancu muzeográfus (Nagyváradi Városi Múzeum) elmondta, Nagyváradról, illetve Bihar megyéből 30.000 zsidót deportáltak. „Aki egy szemtanút meghallgat, maga is szemtanúvá válik. Felelősségünknek kell tekintenünk azt, hogy életben tartsuk a holokauszt emlékét, hogy ilyen szörnyűségek ne ismétlődhessenek meg” – fogalmazott.

„A vallás – mellékes, hogy melyik – helyes útra tereli a hívőket. Nem is lényeges az istenfélelem; fő, hogy az emberek megbecsüljék egymást és tiszta legyen a lelkiismeretük. Milyen jók lennének, ha esténként, lefekvés előtt végiggondolnák az aznapi eseményeket, s pontosan megállapítanák, hogy mit cselekedtek jól és mit rosszul” – idézett Anne Frank naplójából az alkotó, Baranyi Tünde.

A tárlatnyitót zenei momentumok is színesítették: Thurzó Sándor József Alan Vansess Chakmakjian zeneszerző Chahagir (Op. 56/1) című művét adta elő, Alexandrina Chelu és Florian Chelu pedig olyan dalokkal készültek, mint például az Eli, Eli, a Lecho Eli kezdetű ima, vagy Avram Steuerman Rodion „Fete cântând” című megzenésített verse. A kiállítás február 26-ig tekinthető meg.

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!