Verseny

2024.03.18. 13:07

Történelmi versenyt szerveztek március 15. alkalmából

Balázs József Attila

Tíz csapat vetélkedett péntek délelőtt a már hagyományos, március 15-i történelmi versenyen, az érmihályfalvi Gizella Művelődési Központ dísztermében. A verseny idén a Bernáth Gedeon történelmi vetélkedő elnevezést kapta. Bernáth Gedeon Érmihályfalván 1804-ben született, az 1848-as szabadságharc ideje alatt előbb a bihari II. nemzetőr század századosa, a délvidéki harcokban őrnagyi kinevezést kapott, majd a tavaszi hadjáratban honvéd ezredesi rangig jutott.
A történelmi versenyre a Zelk Zoltán Gimnázium hatodikos és hetedikes diákjaiból álló csapatok neveztek, szám szerint tízen, akik magyarságtörténelmet is tanulnak. A résztvevőket Varga Róbert, a verseny főszervezője, történelemtanár, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója köszöntötte, bemutatva Szilágyi Andrea muzeológust, a rendezvény társszervezőjét, valamint a zsűri tagjait, Boros Emőke tanárnőt, Török Erzsébetet a gimnázium aligazgatónőjét valamint Gheri Judit könyvtárost. Karsai Attila megbízott polgármester gratulált a szervezőknek és a résztvevő diákoknak, akiknek eredményes versenyzést kívánt.
A hat fordulós verseny a csapatok bemutatkozásával kezdődött, megindokolva, hogy miért azt a nevet választották, a próbák között volt keresztrejtvény és plakátbemutató, valamint képfelismerés. A díjak átadása előtt Varga Róbert sorra elemezte a kérdéseket, Gheri Judit a zsűri nevében osztotta meg az észrevételeit, Szilágyi Andrea gratulált a résztvevőknek és megköszönte a csapatoknak a plusz munkát amivel a plakátokat és egyéb látványelemeket készítették.
A versenyt a Petőfi Sándor és a három márciusi tulipán – Belényesi Lilla, Nagy Kincső, Popa Lilla – csapat nyerte meg; második lett a Kazincy hadosztály – Kovács-Truczkai Bence, Pomor Vendel kétfős csapata; a harmadik helyezést a Márciusi ifjak – Bákai Andrea Boróka, Benke Dorka, Martin Krisztián alkotta csapat érte el. Különdíjas lett az A Márciusi ifjak (egy betű különbség volt a két csapat neve között) – Gombási Olívia, Kovács Petra, Mármor Panna – csapat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában