Koncertelőzetes

2024.03.20. 16:42

Komolyzenei koncertre várják az érdeklődőket

A nagyváradi Tavasz Fesztivál csütörtök esti komolyzenei koncertjén a helyi filharmonikus zenekart Tiberiu Soare karmester dirigálja, a szólisták Bogdan Zvorișteanu hegedű- és Răzvan Suma gordonkaművész lesznek.

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

ERDON-összeállítás

A Nagyváradi Filharmónia koncerttermében este 7 órától kezdődő hangverseny műsorán Antonio Vivaldi B-dúr versenyműve hegedűre és csellóra (RV 547), W. A. Mozart 7. D-dúr hegedűversenye (K271) és Franz Schubert V. Szimfóniája (D.485) szerepel. A megszólaló művek egy zenetörténeti ívet írnak le a barokk zenétől a bécsi klasszikus zenén át a romantikáig.
A csütörtök esti műsorra tűzött Vivaldi kompozíció egy concerto grosso, melyben a két hangszer párbeszédet folytat egymással. A Mozart-hegedűverseny háromtételes kompozíció, melynek hitelességét egyes zenetörténészek készségbe vonták. Mindenesetre a művet csak 1907. novemberében mutatták be először. Franz Schubert 5. Szimfóniája 1816-ban keletkezett, és érdekessége, hogy a legkevesebb hangszerest felvonultató szimfóniája ez a zeneszerzőnek. A műben erős mozarti hatások érződnek.
Bogdan Zvorișteanu hat éves korában kezdett el hegedülni, és 1993-ben fejezte be egyetemi tanulmányait a Bukaresti Zeneakadémián, majd tovább képezte magát a Menuhin Nemzetközi Zeneakadémián. Karrierje során számos zenekarban játszott, a világ több pontján fellépett. Az 1977-ben Kolozsváron született Răzvan Suma szintén a Bukaresti Zeneakadémián tanult Marian Cazacunál, majd az egyetem elvégzése után 2022-től Cambridge-ben képezte tovább magát Terry Kingnél. A gordonkaművész több nemzetközi versenyt megnyert és sok nemzetközi hírű muzsikussal lépett fel. Játékát több hangfelvétel őrzi. Tiberiu Soare szintén 1977-ben született, ő is a Bukaresti Zeneakadémiát végezte el, majd több továbbképzés következett. Dirigensi pályája 1999-ben kezdődött, több romániai zenekar karmestereként tevékenykedett, 2007-2012 között a Bukaresti Román Opera karmestere volt, 2012-14 között a Román Rádió Zenekarának és Kórusának volt vezető karmestere, de vezényelte a londoni Royal Filharmónikus Zenekart és a Prágai Rádió Zenekarát is, illetve több koncerten együttműködött Angela Gheorghiu világhírű szopránénekesnővel. Tiberiu Soare napjainkban is számos hazai és külföldi zenekar meghívásának tesz eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában