PKE

2024.03.24. 16:53

Angol nyelvű nemzetközi konferencia a Partiumi Keresztény Egyetemen

Az EL&LE (English Language and Literatures in English) angol nyelvű, nemzetközi konferenciára 2024. március 22-én került sor a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen.

Fotó: Ovi D. Pop

BN-összeállítás

Az esemény az Angol nyelv és irodalom, valamint Modern nyelvek tanszéki csoport szervezésében valósult meg. A tudományos ülésszak többéves hagyományra tekint vissza, amelyen rendszeresen vesznek részt belföldi és külföldi egyetemek oktatói. Idén összesen hét – romániai, magyarországi és angliai – egyetem előadója hozta el irodalommal, kultúrával, fordítástudománnyal, nyelvtanítási módszertannal és nyelvészettel foglalkozó értekezését.

A résztvevőket dr. habil. Maior Enikő rektorhelyettes és dr. Bökös Borbála, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja köszöntötte.

Fotó: Ovi D. Pop

A párhuzamos szekcióüléseken elhangzott prezentációk tágabb társadalmi vonatkozásokat is érintettek, kitérve a multikulturalitás kérdéskörére, a kétnyelvűségre vagy az interkulturális készségek fejlesztésére. A fordítástudomány tematikáján belül is jellemző volt a témagazdagság, hiszen a jelenlévők hallhattak a gépi fordítású irodalmi szövegek elemzéséről vagy a mesterséges intelligencia használatáról a fordítási gyakorlatban.

A módszertani kérdésfelvetések közül a tolmácsolás oktatásával, az online nemzetközi tanulással és a nyelvelsajátítással kapcsolatos előadások hangzottak el.

A nyelvészet is helyet kapott az ülésszakon olyan témák feldolgozásának formájában, mint az identitáskonstrukciók vizsgálata a vegyes kódú diskurzuson keresztül, illetve a kétnyelvűek fonológiai tudatossága. Az irodalmi tematikájú előadások közül olyan szerzők művei kapcsán fogalmazódtak meg izgalmas megközelítési módok, mint Chaim Potok, Peter Shaffer vagy Margaret Atwood, de a film és a zene világából kiválasztott alkotások vizsgálata is megjelent az esemény programjában.

A konferencián a változatos prezentációkat követő szakmai eszmecseréken sor került napjaink technikai és nyelvoktatási kihívásainak megvitatására is, ahol a különböző országokból és oktatási rendszerekből érkező résztvevők megosztották tapasztalataikat. Az ilyen és ehhez hasonló tudományos alkalmak teret és lehetőséget biztosítanak a közös ötletelésre és a különböző közegből érkező szempontok közelítésére.

Fotó: Ovi D. Pop

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában