Állatkert

2024.02.02. 11:37

Medvejóslás: nemsokára jön a tavasz

Nemsokára itt a tavasz, ha lehet hinni a néphiedelemnek. Eszerint ugyanis ha a medve február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján meglátja az árnyékát, vagyis napos idő van, akkor visszacammog aludni, és elhúzódó télre kell számítani. Viszont, ha az idő borult, a medve nem ijed meg a saját árnyékától, kint marad, jelezve, hogy már nem kell sokáig várni a tavaszra.

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás 

Idén is ellátogattunk a Nagyváradi Állatkertbe, a hagyományos medvejóslásra, ahol Alexandru Sârbu, az intézmény állatorvosa vezetett el a medvék kifutójához. Mint megtudtuk, az állatkerti medvék téli aktivitása egy kissé eltér a vadonbeli társaikétól, és a közhiedelemmel ellentétben nem hibernálnak, mint a sünök vagy a denevérek, csupán kevésbé aktívak, hogy a kevesebb táplálékot nyújtó téli időszakban takarékoskodjanak az energiával. Más állatokkal ellentétben viszonylag éberek maradnak, külső inger hatására könnyen felébrednek. Az állatkerti medvék ráadásul télen is könnyen hozzájutnak a táplálékhoz. Ennek ellenére a váradi állatkertben levő két medvepéldány már három hete nem hagyta el szállásként szolgáló „barlangját‟ és alvással töltötték az időt – mondta el az állatorvos. A gondozó február 2-án is kinyitotta a medvelak ajtaját, és hosszú idő után előbújt az egyik medve, mely a kevésbé aktív időszakában nagyon lesoványodott. Mivel az idő borongós és ködös volt, a váradi medve nem látta meg az árnyékát, tehát a néphit szerint hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás. Az állatorvos szerint a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy lehet hinni a medvejóslásnak.

Bár a medvék most kevésbé aktívak, az állatkert más lakói kíváncsian nézelődtek, falatoztak és élvezték a csendet és a nyugalmat, ami most az intézmény területén honol. A reggeli órákban a gondozók éppen az élelmet osztották szét, látogató a korai időpont és a kevésbé vonzó időjárás miatt nem volt. Alexandru Sârbu elmondta: ebben az időszakban lényegesen kevesebb az ide érkezők száma, ha jó idő van, mint múlt héten is, akkor iskolai csoportok, vagy hétvégente családok látogatnak ki. Ebben az időszakban nem történt változás és újdonság az intézmény életében. A tavasz beköszöntével, amire a medvejósok szerint már nem  kell sokat várni, felpezsdül az élet az állatkertben is, nemcsak a látogatók miatt, hanem utódok is születnek az antilopoknál, lovaknál, őzeknél, kecskéknél, és remélhetőleg a tigriseknél is.

Az állatkert a téli időszakban, november és március között 9-től 17 óráig látogatható, a pénztár 16 órakor zár. Áprilistól augusztusig pedig 9–19 óra között tart nyitva, belépőt 18 óráig lehet vásárolni. Idén is megszervezik majd az örökbefogadó szülők napjait, erről a későbbiekben ad majd tájékoztatást az állatkert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában