Autópálya

2024.01.30. 15:16

Nem írják alá a szerződést

A Precon Transilvania cég azzal vádolja a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaságot (CNAIR), hogy nem írja alá a Bihar–Bisztraterebes közötti autópálya-szakasz építésére vonatkozó szerződést, noha a cég már tavaly elnyerte a közbeszerzést.

Forrás: economedia.ro

ERDON-összeállítás

A Precon Transilvania cég Beniamin Rus váradi nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozik, ez a cég nyerte el tavaly a Bihar és Bisztraterebes között építendő autópálya-szakasz munkálatait. Csakhogy a CNAIR még mindig nem írta alá a szerződést, pedig már a bíróság is elutasította a vesztes cég óvását. A Bihoreanul hetilap azt írja, hogy a szerződés már 2023 júniusában, a közbeszerzési eljárás befejezésétől számított tizedik napon aláírható lett volna. A Precon Transilvania a CNAIR-nak küldött levelében azt kéri, hogy a társaság ne halogassa tovább a szerződés aláírását, ugyanakkor az Országos Fellebbezési Tanácshoz (CNSC) is beadvánnyal fordult, azt kérve, hogy zárja le a munkálatodaítélési eljárást.
A CNAIR tavaly júniusban állapította meg a Bihar–Bisztraterebes pályaszakasz építésének a győztesét, mely a Precon Transilvania és a Citadina 98 cégek társulása volt. A 785,21 millió lej értékű beruházást (áfa nélkül) tíz napon belül alá lehetett volna írni, ha nem lett volna óvás az ügyben. A tenderen vesztes Strabag cég azonban az eredmény kihirdetésétől számított tíz napon belül fellebbezést nyújtott be a CNSC-hez, mely azonban visszautasított azt. Ezt követően a cég bírósághoz fordult, a pert azonban 2023 novemberében elvesztette a Bukaresti Ítélőtáblán. Azóta nem történt meg a szerződés aláírása, ami miatt a két érintett cég most ismét a CNSC-hez és a CNAIR-hoz fordult. A tenderfüzet szerint a 28,55 kilométeres pályaszakaszt 24 hónapon belül kell megépíteni.

Az előzmények

2022-ben a CNAIR bejelentette, hogy felbontja a Trameco, a Drumuri Bihor, a Drum Asfalt (a nagyváradi Selina csoportból), a Vahostav (Szlovákia) és a Water Drilings (Bukarest) cégtársulással kötött szerződést a Bihar–Bisztraterebes pályaszakasz megépítésére, mert a konzorcium nem tartotta be a 2020-as pályázati kiírásában foglalt kötelezettségeit, arra hivatkozva, hogy a 2017-ben összeállított, elavult dokumentációban szereplő munkálatokhoz képest továbbiakra van szükség, ami az eredetileg 326 millió lejre kötött szerződés 130 millió lejes növelését jelentette volna. Miután a szerződést felbontották, és a Tramecot 4,6 millió lejre büntették a megállapodás be nem tartása miatt, a cég kártérítési pert indított a CNAIR ellen, az ügy még mindig folyamatban van. Megjegyzendő, hogy a következő, 2023-ban kiírt tender műszaki leírásába bekerültek a Trameco által 2022-ben hivatkozott kiegészítő munkálatok is. Mindmostanáig nem tudni, hogy a CNAIR miért nem írta alá a szerződést az említett szakaszra, Beniamin Rus pedig azzal hárította el a nyilatkozatot a Bihoreanul hetilapnak, hogy az általa irányított Selina cégcsoport csak együttműködik a Precon Transilvaniával, és képviseli jogilag ez utóbbi céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában