Felújítás

2024.01.29. 16:55

Megújul a Rimanóczy Szálloda

Elkezdődött a felújítása Nagyvárad egyik legjelentősebb műemléképületének, a Mészáros (Nicolae Grigorescu) utca, az Ezredévi emléktér (Libertății utca) és a Iosif Vulcan utca által közrezárt telken álló Rimanóczy-komplexumnak, amely magába foglalja az egykori gőzfürdő és szálloda, továbbá a valamikori Royal kávézó épületét.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az ingatlan tulajdonosa a Lotus Center cég, mely négycsillagos szállodát akar üzemeltetni az egykori Rimanóczy Szállóban. Az épület felújítási tervét a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal már 2021-ben jóváhagyta, de a tényleges munkálatok csak most kezdődtek el. Az épületet védőhálóval vonták be, a belső tereket kiürítették. A kivitelező a nagyváradi Abed Nego cég, amely a Facebook-oldalán több képet is közzétett a komplexum belsejéről. A munkálatok 2023 decemberében kezdődtek, a homlokzaton elhelyezett tájékoztató plakát szerint a kivitelezési időszak 36 hónap, azaz 2026 decemberére fejeződik be a felújítás.

Forrás: Facebook/Arhitectural Oradea

A nagyváradi város- és területrendezési bizottság (CMUAT) által elfogadott dokumentáció értelmében az épületkomplexum átfogó rehabilitáción esik át, melynek nyomán az épületben négycsillagos szállodát fognak kialakítani. A beruházó célkitűzése megőrizni és kiemelni a műemléképület eredeti megmaradt építészeti értékeit, ennek érdekében eltüntetik az épületben és az épületről a parazita elemeket, míg az értékes építészeti elemeket id. Rimanóczy Kálmán eredeti rajzai alapján felújítják. Ott, ahol szükséges és lehetséges, bontásokat is végeznek, többek közt azért, hogy az épületet tűzvédelmi szempontból biztonságosabbá tegyék. Az elfogadott dokumentáció szerint a beruházó megőrzi az épület reprezentatív helyiségeinek eredeti funkcióit, azaz szálloda, étterem, kávézó fog működni az ingatlanban. Az egykori közfürdőből többfunkciós terem lesz, ahol többféle típusú rendezvényt lehet majd tartani. Az épület földszinti részei is nyitottabbak lesznek, és integrálják azokat az ottani gyalogos övezetbe. 

Forrás: PMO

Az épület homlokzatának kinézetét is megőrzik, és megmarad a nyári kert is, csak a kerítést fogják kicserélni vagy teljesen elbontani. A két épületrészt egy közös terem kiépítésével teszik egységesebbé, ez az átrium minden irányból megközelíthető lesz. Az épület összes eredeti díszítőelemét felújítják, a jelenleg egyemeletes épületrészre egy másik emeletet építenek – egyébként ez volt id. Rimanóczy Kálmán terve is, ami végül nem valósult meg. A második épület belső udvarát üvegtetővel fedik be. Az egykori Royal kávéház földszinti terme lesz a hotel étterme. Az ehhez a teremhez kapcsolódó helyiségek az éttermet kiszolgáló funkciót kapnak. Az étteremmé átalakított kávézóba a nyárikert felől és az átriumból lehet majd belépni, míg a hotel főbejárata az Ezredévi emléktér (Libertății utca) felőli részen lesz. 

Forrás: Alexandru Nițescu/PMO

Az egykori Bihoreana étteremben bisztró fog működni, ez a rész magába foglalja majd a Mészáros (Grigorescu) utca felőli összes földszinti helyiséget, valamint az Ezredévi emléktér felőli részt is a főbejáratig, míg az alagsori helyiségekben a bisztró működtetéséhez szükséges funkciók kapnak helyet. Szintén a bisztró részeként fog működni a belső udvar egy része, ahol jelenleg még az egykori konyha és hőközpont van, ezeket ugyanis elbontják és az itteni tetőzetet is eltávolítják. Az egykori bankfiók földszinti épületrészében kávézót alakítanak ki, míg a nyolcszögletes formájú egykori közfürdőben multifunkcionális termet alakítanak ki.

Forrás:  PMO

Az épületkomplexum 1. és 2. emeletén alakítják ki a hotelszobákat, összesen hatvannyolcat. Az épület homlokzata átfogó restauráláson esik majd át. Felújítják az összes eredeti stukkódíszt, a hiányzó részeket pedig pótolják, mint ahogy felújítják az eredeti fém- és kovácsoltvas épületelemeket, továbbá az eredeti nyílászárókat is, míg a megrongálódott nyílászárókat az eredetiek alapján készített kópiákkal cserélik ki, a homlokzatot az eredeti vagy ahhoz hasonló színűre festik le. Az épületbe mind a Iosif Vulcan, mind a Mészáros utca, mind pedig az Ezredévi emléktér felől be lehet majd menni.

Id. Rimanóczy Kálmán 1891-ben kezdte el építeni a szállodát és a gőzfürdőt az Ezredévi emléktéren. A fürdőt 1892. október 1-jén nyitották meg egyszerre a szálloda 27 szobájával. Nyolc év múlva a Iosif Vulcan utca felőli oldalon kétemeletes szállodát és kávézót épített. Az itt lévő régi ház bontását 1900 februárjában kezdték el, a szálloda Bémer (Ferdinand) térre néző , 25 szobából álló szárnya 1900 októberére készült el. A földszinten lévő díszes Royal kávéházat a színházzal egyszerre, 1900. október 15-én nyitották meg. A kávéház falai bővelkedtek poharakat, rózsákat, hegedűket vagy leveleket ábrázoló stukkókban, amelyek erősen emlékeztetnek a budapesti New York kávéházra. 

Forrás: Facebook/Arhitectural Oradea

Az országos jelentőségű B. kategóriás műemléképület Körös-partra néző szárnya a korai eklektika jegyében épült, homlokzata klasszicizáló jellegű a későromantika korából. A szállodának a térre néző szárnya markánsan eklektikus stílusjegyű épület túlsúlyban neoreneszánsz stílusjegyekkel. Id. Rimanóczy Kálmán saját maga számára építette a szállodát és a gőzfürdőt, ezért is viselte mindkettő az ő nevét. Városszeretete jeléül végrendeletében a városra hagyta a szállodáját, és azt kérte, hogy az mindig az ő nevét viselje, de ezt az óhajt a kommunista rendszerben figyelmen kívül hagyták. A kávéházból Oradea Étterem lett. 1989 után az épületben sokmindent megváltoztattak, a gőzfürdő örökre eltűnt. A földszinten lévő, időközben Aranyhordó (Butoiul de Aur) elnevezésű étterem többször újra megnyitott és bezárt, de az utóbbi években már csak magánrendezvényekre fogadott vendégeket.

Forrás: Facebook/Arhitectural Oradea

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában