Ünnepség

2023.12.05. 15:16

Szentegyházi betlehemesek léptek fel a Barátok templomában

Ciucur Losonczi Antonius

Azt követően, hogy a tavalyi adventi időszakban a méltán világhírű és népszerű Szentegyházi Gyermekfilharmóniát hozta el a nagyvárad-olaszi plébániatemplomba a biharkeresztesi-ártándi Volens Egyesület, idén ennek szervezésében ismét egy belső-erdélyi hagyományőrző csoport örvendeztette meg archaikus játékával a karácsonyra készülőket, ezúttal a Szentegyházi Angyal betlehemesek. A vendégek a „legmagyarabb városból” érkeztek, hiszen ahogy azt Lőrincz Csaba polgármester a fellépést követő vacsora közben lapunknak elmondta, a 6500 lélekszámú, római katolikus többségű székely kisvárosban a legutóbbi népszámlálás adatai szerint szinte 100 százalékban csak magyarok élnek, és tudomása szerint ezzel még az anyaországban sem büszkélkedhet egyetlen település sem.

Az előadás több szempontból is különleges volt. A felnőtt szereplők többsége több mint húsz éve lép fel együtt, de a bemutatott archaikus betlehemes játéknak a gyökerei egészen az 1700-as évekig nyúlnak vissza. Írásos dokumentuma is létezik ennek, Orbán Balázs említést tett A Székelyföld leírása című könyvében a „szentegyházasfalvi hagyományőrzőkről”. Csak felnőtt férfiak játszanak benne, a kivételt két leánygyermek képezi, akik megjelenésükkel a tisztaságot és a törékenységet szimbólizálják. A szereposztás az évszázadok folyamán változatlanul hagyományozódott át (az angyal és Mária szerepét mindig gyermekek testesítik meg), egyedi megoldásokban bővelkedik (a jelképes adománygyűjtés máléfőzés formájában történik), és jelképessége is igazán sokrétű (a pásztorok körtánca, együtt mozgása, az Úr említésekor a fejfedő megemelése, a profán előtti meghajlás, a kirajzolódó formák, térhatások, kissé érthetetlen román szavaknak az elhangzása). Sokakban a gyermekkori betlehemes játékok üzenetét szólaltatja meg tehát a produkció, melyet megszakítás nélkül előadtak a mostani fellépők ősei még a kommunista időszakban is – igaz, akkor nem házról házra jártak, hanem imaházakban és templomokban léptek fel.

A vendégeknek a szívet-lelket gyönyörködtető műsorért Szabó Ervin plébános mondott köszönetet. A csoport egyébként Gyulán kezdte a körútját, ahol egy betlehemes találkozón vett részt, és Bihar megyén keresztül – ahol több helyszínen is fellépett – folytatja hazafelé, vagyis a Székelyföld irányába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában