Állásbörze

2023.10.30. 17:49

Már az állambiztonságot fenyegeti a munkaerőhiány

A határrendészet, a rendőrség, a tűzoltóság, a fegyház is az állásbörzén verbuvál munkatársakat, annyira kevés a jelentkező az ezekben az intézményekben felkínált helyek betöltésére.

Pap István

Állásbörzét tartott múlt pénteken a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM), melyen 53 munkáltató több mint 2200 szabad állást kínált a munkakeresők számára. Ezt nem sokkal az esemény 9 órai megnyitása után tudtuk meg Békési Csabától, az ügynökség igazgatójától, aki munkatársaival együtt megelégedve tapasztalta azt, hogy legalábbis az első órákban meglehetősen nagy volt az érdeklődés az állásbörze iránt. Az Antonio Alexe sportcsarnokba belépőket nyilvántartásba vették, akik csak ezt követően fedezhették fel a kínálatot, a sportcsarnok körfolyosóján felállított standoknál várták őket az állásokat kínáló cégek, intézmények képviselői. A felkínált munkahelyekről szólva Békési Csaba elmondta, hogy a megye összes jelentős építkezési vállalkozása jelen van, melyek egyaránt keresnek szakképzetlen munkásokat, illetve jól képzett mérnököket is. Az igazgató kiemelte, hogy a mérnökök iránt nagy a kereslet, illetve azt, hogy a meghirdetett állások közül több mint kétszáz felsőfokú képesítést igénylő munkahely. Ugyanakkor nagyon sok munkaerőre van szükség számos más szakterületen is, ezek közül kiemelte a turizmust is. „Azt szoktam mondani, hogy ha ma Bihar megyében 300 szobalányt kellene alkalmazni, mi ezeket az állásokat 24 óra alatt be tudnánk tölteni, csak lennének érdeklődők” – fogalmazott.

A baj viszont éppen az, hogy nincsenek érdeklődők kellő számban. „A munkáltatóknak rengeteg szabad munkahelyük van, és elég kicsi az esély arra, hogy az itt kínált több mint 2000 munkahelyet ma el is foglalják. Egyre kevesebb munkakereső van, ráadásul a kompetenciaszintjük egyre alacsonyabb. Akik nincsenek felkészülve a munkaerőpiacra, nem képezik magukat, főleg azok maradnak munkahely nélkül” – fogalmazott. Itt emelte ki az igazgató azt, hogy az állásbörzén olyan állami intézmények is jelen vannak kínálatukkal, mint a csendőrség, a fegyház, a tűzoltóság, a rendőrség, a határrendészet. Hogy az állam- és rendvédelmi szervek is eljöttek erre az eseményre, az annak is betudható, hogy idén először nem volt annyi jelentkező, ahány képzési helyet meghirdettek ezek az intézmények. Példaként említette a határrendészetet, ahol a meghirdetett helyeknek mindössze negyven százalékára jelentkeztek. „Ez egy felkiáltójel, hogy a közszférában és a védelmi szférában sem találunk megfelelő embereket, és ez veszélyes helyzet, mert itt állambiztonságról, szociális biztonságról, határvédelemről beszélünk” – fogalmazott Békési Csaba. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy a felsorolt állami intézmények azon kívül, hogy akadémiákon képeznek ki munkatársakat, emellett azonban például ezen az állásbörzén is felveszik a kapcsolatot az érdeklődőkkel, akik különböző szűrőkön és képzéseken átesve lehetnek ezeknek az intézményeknek az alkalmazottai. Kiemelte azt is, hogy nemcsak fiatalokat, de harminc év felettieket is keresnek a rendvédelmi intézmények.

Elmondta azt is, hogy az állásbörze főként a fiatalokat célozza meg, de az idősebb korosztály is találhat a számára megfelelő munkahelyet itt. Elárulta, hogy a megyei foglalkoztatási ügynökségnél több mint 3000 bejegyzett munkanélküli van, de közülük csak pár százan váradiak vagy Várad-környékiek, ami azért probléma, mert az állásbörzén részt vevő cégek zömében Nagyváradon és környékén kínálnak munkát, csak néhány munkáltató érkezett a megye más pontjairól. Hozzátette, hogy Nagyvárad övezetében a munkanélküliségi ráta kevesebb, mint egy százalékos. „Ez szép szám, de figyelmeztetés is egyben a munkáltatók számára, mert egyre nehezebben tudnak munkaerőt találni” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy ezen a problémán csak úgy lehet segíteni, ha emelik a bérezési szintet, a jelenlegi nagyváradi kereseti szinttel nagyon nehéz lesz munkaerőt találni és azt meg is tartani.

 

Az állásbörzén egyébként déli tizenkét órától konferenciát is szerveztek, melyen előadást tartott Békési Csaba, valamint Alina Silaghi, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Mihai Jurca, Nagyvárad városmenedzsere, és Marius Moș, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Nemzetközi finanszírozású projektigazgatóságának a vezetője is. Az említettek vállalkozóknak, befektetőknek beszéltek arról, hogy milyen típusú lehetőségeket, esélyeket nyújt ma a váradi önkormányzat a cégeknek. Visszatérve magára az állásbörzére, Békési Csaba elmondta, hogy erre meghívták az ügynökségnél bejegyzett munkanélkülieket, de értesítették a Nagyváradi Egyetemet, a tanintézményeket, illetve megszólították azokat a cégeket is, ahol tömeges elbocsátások várhatók. Az esemény meghirdetésére „Minden kommunikációs eszközt bevetettünk, és így is fogunk olyan visszajelzéseket kapni, hogy az emberek nem tudtak róla. Itt háromoldalú megközelítés kell legyen: egyrészt a munkáltatók, másrészt az ügynökség részéről, de elsődlegesen azok részéről, akik munkát keresnek, ők kell a legnagyobb lépéseket tegyék ebbe az irányba” – zárta szavait az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában