Jó hír

2023.09.07. 15:24

Megnyílik hétfőtől a váradi Garasos híd

Fotó: PMO

ERDON-összeállítás

Noha még nem készült el teljesen a felújítás, de szeptember 11-én, iskolakezdéskor megnyitják a gyalogosok előtt a nagyváradi Garasos hidat. A hírt a polgármesteri hivatal tudatta közleményében, melyben felhívták a figyelmet arra is, hogy csak az egyik oldalát nyitják meg a hídnak, mert a másikon még zajlani fognak a munkálatok. Jelenleg a híd mindkét oldalán a gránitburkolatot helyezik le, illetve a fémkorlátokat szerelik fel. A felújítás részeként a hidat vízszigetelték, leaszfaltozták, majd jegesedést gátló rendszerrel látták el, hogy a hideg évszakban megakadályozzák a jégképződést. Felújították a középső pillért és a gerendák horgonyblokkjait. Ezzel egyidejűleg kiöntötték a korlátgerendákat és elkészítették a híd két végén a dilatációs hézagokat. A Sebes-Körös partjáról a feljáró lépcsőt leaszfaltozták, és befejezték a korlátok felszerelését. Ezután következik a feljáró rámpák kialakítása és a LED-es világítási rendszer kihelyezése.

 

A Sebes-Körösnek azon a részén, ahol a Garasos híd áll, már 150 évvel ezelőtt volt egy fahíd, melynek helyén 1910-ben épült egy fémhíd. Ennek helyén készült el 1974-ben a jelenleg is álló szerkezet, melyet a helyi magyar közösség továbbra is Garasos hídnak nevez. A gyalogos híd teljes hossza 85,85, szélessége 3,75 méter. A felújítás célja a gyalogos infrastruktúra-hálózat európai szabványoknak megfelelő korszerűsítése, hogy a gyalogosforgalom maximális biztonságban és kényelemben bonyolódhasson – írja közleményében a polgármesteri hivatal. A munkálatokat a Freyrom és a Procons Group cégek társulása végzi, a kivitelezési szerződés értéke 3,6 millió lej.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában