Tanévkezdés

2023.09.07. 14:32

Készen áll a tanévkezdésre a margittai Horváth János Elméleti Líceum

Fotó: Szőke Ferenc

Szőke Ferenc

Minden készen áll az új tanév megkezdésére a margittai magyar tannyelvű iskolában, tájákoztatta honlapunkat Nagy Gabriella igazgató. Az intézmény számára a júniusi évzáró nem a tanév végét jelentette, hiszen az ezt követő vakációs időszak tulajdonképpen előszobája a következő tanév előkészítésének. A nyár folyamán elvégezték az osztálytermek takarítását, fertőtlenítését, esetenként festését, valamint a szükséges javítási munkálatokat mind az óvoda, mind az iskola épületeiben. A termekben az átiratkozások során történt létszámváltozás függvényében módosították az iskolapadok számát. Fertőtlenítették, újrafestették az étkezdét és a konyhát is. A nyári viharok az étkezde épületét tépázták meg a legjobban, ezért a tető javításra szorult. Ez már megtörtént, csak a kúpcserepeket kell még felrakni. „Takarítás szempontjából már az utolsó száz méteren vagyunk. Jelenleg kívülről tisztítják az ablakokat, a belső takarítás már készen van” – mondta az intézményvezető.

 

Az iskola vezetősége és pedagógusai a nyár folyamán tartalmas programokat szerveztek a kisiskolásoknak tematikus táborok formájában. Ilyen volt a román- és angolnyelv (utóbbiról részletesen beszámoltunk lapunkban), illetve a néptánctábor is. Mindegyik egyhetes időtartamú volt, igen nagyszámú jelentkezővel.
Az intézmény biztosította a helyszínt a nyári és az őszi érettségi vizsgának is Margitta és körzete diákjai számára. Az első alkalmon hat iskola diákjai mérettettek meg, az őszi vizsgán pedig már nyolc tanintézmény diákjait fogadták. Ez komoly logisztikai erőforrásokat igényelt. „A magyarkéci iskola épületére ráférne egy nagyobb felújítás, de sajnos ez már két éve halasztódik. Ezt pályázati forrásokból célszerű megoldani, mely hatástanulmányának megvalósítása a városvezetés feladata, erre ígéreteket kaptunk. Nagyon várjuk azt is, hogy a 2021-es országos költségvetésből intézményünk sportcsarnokára kiutalt pénzösszeg felhasználásra kerüljön. Ehhez az kellene, hogy a polgármesteri hivatal kiírja a munkálatokat közbeszerzésre. Sajnos ez még nem történt meg, reményeink szerint a naptári év végén már pozitív előrelépésekről számolhatunk be” – mondta Nagy Gabriella.
Az új tankönyvek rendben megérkeztek, el vannak raktározva, ezeket iskolakezdéskor kapják meg a diákok. A laboratóriumok felszereltsége kielégíti a szükséges igényeket, de folyamatosan bővítik a legmodernebb berendezésekkel, melyeket pályázati úton szereznek be.
Humán erőforrás szempontjából még vannak tennivalók, hiszen az elmúlt év folyamán hét pedagógus vált anyukává. Az így felszabadult állások egy részét már elfoglalták, a többi betöltése folyamatban van. A szakoktatási állások betöltésével vannak gondok, mivel a mérnökök, akik ezekben az osztályokban taníthatnának, nem nagyon vonzódnak a pedagógusi pályához, de ezt az akadályt is le tudják küzdeni, mondta Nagy Gabriella.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában