Versenyfutás az idővel

2023.09.05. 18:13

Beindítanák a villamosforgalmat iskolakezdésre

Nemsokára kezdődik az új iskolai év, úgy hogy igyekezni kell a nagyváradi villamospálya-felújítási munkálatokkal, ha addig végezni szeretnének vele.

Forrás: Facebook/Florin Birta

BN-összeállítás

A nagyváradi városvezetés többször is ígéretet tett arra, hogy a tanév kezdetére már járni fognak a villamosok azokban az övezetekben is, ahol az infrastrukturális munkálatok miatt kénytelenek voltak leállítani a villamosforgalmat. Tették ezt az ígéretet akkor, amikor még nem tudták, hogy a tanév az idén nem szeptember 15-én, hanem 11-én fog kezdődni, tehát a kivitelezési határidő is csökkent néhány nappal. Mindenesetre Florin Birta polgármester azóta is fogadkozik, hogy a villamosok járni fognak már a tanévkezdés első napján. „A kivitelezők úgy dolgoznak, hogy versenyt futnak az idővel, hogy szeptember 11-re, a tanévkezdésre beindíthassuk a villamosforgalmat a város központjában” – nyilatkozta az elöljáró a helyi sajtónak. Ebben a tekintetben a legnagyobb kihívást a Gojdu-téri aluljárók építése jelenti, lényegében az itteni munkálatok miatt kellett beszüntetni a villamosforgalmat az egész belvárosban. A munkálatok itt javában zajlanak, még a villamossínek sincsenek mindenhol lefektetve, nem véletlen tehát, ha sokan kételkednek abban, hogy egy hét múlva járni fog arra a villamos. Birta azonban bizakodó: „Hacsak nem jön közbe valami váratlan dolog, én azt mondom, hogy szeptember 11-én a villamos közlekedni fog a központban”. Ugyanezen a véleményen van Adrian Revnic, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatója is. „Még mintegy 200 méternyi villamosvonalat kell lefektetni. És amint a December 1 park sarkán, a toronyház mellett lévő aluljárók fölé kiöntik a födémet, ott is vissza lehet helyezni a síneket”. Az OTL már előkészítette a járműparkot is. „Fel vagyunk készülve. Csúcsidőben negyven villamos fog közlekedni mind a tíz vonalon Rogériuszon, Szőllősön és Őssiben” – tette hozzá.

Forrás: Facebook/Florin Birta

A Gojdu-téri öt aluljáró építési munkálatai több mint hetven százalékban elkészültek és a napokban befejezik a villamosvonal építését a Billa bevásárlóközpont előtti szakaszon. Sőt, az autóforgalom előtt is megnyitják a jelenleg még építkezés alatt álló terület egy részét: a központ felől a Kolozsvári út irányába haladó útszakaszt nyitják meg ideiglenes jelleggel úgy, hogy ott azért folytatódni fognak a munkálatok, tudatta Călin Roman, a kivitelező Construcții Erbașu Transilvania cég igazgatója.

Közlekedési rend

A tanév kezdetétől érvényes közlekedési rendet ezen a héten határozza meg a városi közlekedési bizottság. Azt máris tudni lehet, hogy a Hőszolgáltató által a Körös/Tudor Vladimirescu utcán a városháza mellett, illetve a Sztaroveszky/Magheru úton a közúti aluljáró és az egyetem jogi kara közötti részen megkezdett munkálatok miatt ezeket az útszakaszokat lezárják az autóforgalom előtt. Ugyanakkor megnyitják a forgalom előtt a Deák Ferenc/Gojdu sétányt és a Reáliskola/Spiru Haret utcát, míg a Mester/Meșteșugarilor és a Kapucinus/Traian Moșoiu utcákon továbbra is egy sávon lehet majd haladni. „A közlekedési bizottság fogja megállapítani azt, hogyan lehet majd közlekedni a Gojdu-téren. Valószínűleg azok az autósok, akik a központ irányából akarnak előre menni, a Kolozsvári úton fognak haladni, akik pedig a vasútállomás felé akarnak menni, balra fordulnak a Râului utcán, ahonnan ismét balra tudnak majd kanyarodni az Averescu úton” – magyarázza Marcel Dragoș alpolgármester. A közlekedési változások részleteiről, például a buszok vagy teherautók útvonaláról, amelyek nem tudnak befordulni például a szűk Râului utcába, szintén ezen a héten döntenek. „A fontos az, hogy a Kapucinus utcai óvoda környékét leszámítva, ahol körülbelül két hétig forgalom alatt fognak dolgozni, az oktatási intézmények környékén nem lesznek nagyobb munkálatok” – tette hozzá az alpolgármester. A városvezetés azzal kecsegtet, hogy iskolakezdésre megnyitják a gyalogosok előtt a felújítás alatt álló Garasos hidat is, még akkor is, ha a munkálatokat addigra nem fejezik be teljesen.

A villamosforgalom jövő hétre bejelentett újraindítása értelemszerűen maga után vonja a villamosvonalak közelében zajló munkálatok lezárását, de a nagyobb munkálatok folytatódni fognak. A Gojdu téren az építőknek be kell fejezniük az ortodox katedrális alatti parkolót, és le kell önteniük a födémet a járószinten. „A munkálatok valamikor decemberben fejeződnek be. A aluljárók esetében nem zárjuk ki, hogy jövőre még lesznek tereprendezési munkálatok” – mondta Călin Roman. Hasonlóképpen a Ritoók Zsigmond/George Enescu utca még egy-két hétig zárva marad a fűtéshálózat cseréje miatt. Itt a Hőszolgáltató Vállalat által megbízott kivitelezők európai forrásokból igyekeznek befejezni még a hideg időszak beállta előtt a hálózatok cseréjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában