Múzeum

2023.08.24. 15:02

Régészeti feltárás Biharszentjánoson

Régészeti feltárás zajlott július 10. és augusztus 17. között Biharszentjánoson, számol be közleményében a nagyváradi Körösvidéki Múzeum.

Forrás: Körösvidéki Múzeum

ERDON-összeállítás

A Gruia Fazecaș, a múzeum régészeti osztályának vezetője által jegyzett dokumentumban az olvasható, hogy az idén elvégzett vizsgálatok célja egyrészt a Szentjánoson található 13. századi bencés kolostor maradványainak kutatása, másrészt a legrégebbi bronzkori település meghatározása volt. Az elvégzett kutatások során nyomokat tártak fel a kolostor közelében lévő szerzetesi cellák alaprajzára vonatkozón. Ami a bronzkori települést illeti, a kerámiaanalógiák és az eddig rendelkezésre álló radiokarbon-adatok alapján megállapítható volt, hogy a település a középső bronzkor folyamán a késő bronzkor elejéig fennállt. 

A közeljövőben a feltárás során vett talajmintákat is vizsgálni fogják, megpróbálnak pollen- és kis csontmaradványokat kinyerni belőlük, ezzel egyidejűleg hat csonttani mintán szénizotópos elemzést végeznek kormeghatározás céljából. A régészeti feltárást a Körösvidéki Múzeum archeológusai végezték, a kolozsvári Régészeti és Művészettörténeti Intézettel, a kolozsvári Erdélyi Országos Történeti Múzeummal és a nagyváradi Történelem, Nemzetközi Kapcsolatok és Kommunikációtudományok Karral együttműködve. A régészeti kutatás során a régészcsoportot logisztikai szempontból a borsi önkormányzat is támogatta. A tervek szerint a jövőben folytatni fogják a régészeti vizsgálatokat ezen a helyszínen, hogy jobban elmélyítsék a két korszakra vonatkozó információkat ebben a földrajzi térségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában