Augusztus 20.

2023.08.21. 07:44

Megérkeztek a virágkocsik Nagyváradra

Fotó: János Piroska

Hétfőn már a kora reggeli órákban megérkezett Nagyvárad főterére a debreceni virágkarnevál négy virágkocsija. A kompozíciók 18 óráig tekinthetők meg a Szent László téren, ezt követően elindulnak Bihar megye több települése felé. Ma 14 órától kulturális programot is szerveznek. Fellép a paptamási Odyssey mazsorettcsoport, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, a debreceni Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület.
A virágkarneválon is felvonult kocsik közül tehát négy érkezett városunkba: a Szent Koronát megformáló, Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija, a Tranzit Csoport, valamint a Kodály Filharmónia kocsija.

A virágkocsik a Magyar Kulturális Napok keretében érkeztek Nagyváradra. Az augusztus 19–21. között zajló eseménysorozat szervezője a Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete és a Magyar Polgári Egyesület, valamint a város képviseletében a Nagyvárad és környéke turizmusának népszerűsítéséért felelős APTOR Egyesület.

Virágkocsik
Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija tanúja Európa egyik legfontosabb felfedezési korszakának. Több mint két évszázadon keresztül, 1464-től 1667-ig ugyanis a 0 Meridián, melyet a navigációs térképek készítéséhez használtak, a várban volt található. Sőt, az első európai csillagvizsgáló is itt látta meg a napvilágot, és létfontosságú szerepet játszott a navigáció és kartográfia fejlődésében, alakítva világunk megértését. A 0 Meridián tehát az emberi kíváncsiság, a felfedezés és az elkötelezett tudásvágy üzenete.

Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija

A Tranzit Csoport virágkocsijának címe: Családi ebéd a panírkorban. Megálmodói elképzelték, milyen lehetett egy közös családi ebéd az őskorban. Ezért került a kompozíció elejére egy többméteres dinó, amely kivételesen nem panír bundában, hanem megannyi virágborításban tündököl.

A Tranzit Csoport virágkocsija

A centenáriumát ünneplő Kodály Filharmonikusok története regényes és változásokkal teli, melyben az állandóságot a szimfonikus zene iránti elkötelezettség és a professzionális hangzás képviseli. A jubileumi évforduló alkalmából indított virágkocsi fő alakja a zenekart szimbolizáló karmester.

A Kodály Filharmonikusok virágkocsija

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában