Új évad

2023.06.18. 15:29

Zenés előadásokkal készül a Szigligeti

Több népszerű zenés közönségdarabot is műsorára tűz az új évadban a nagyváradi Szigligeti Színház. A 2023/2024-es évadról szóló tervek mellett a nyári fesztiválszerepléseket, valamint a most véget érő évad fontosabb tudnivalóit is ismertették a színház vezetői június 16-i sajtótájékoztatójukon.

P. Nagy Noémi

A most lezáruló évadot Czvikker Katalin főigazgató értékelte. Mint elmondta a három társulat összesen mintegy 55.000 nézőt vonzott a színházba az elmúlt évadban, és 3023 bérletet értékesítettek, ez a szám körülbelül kétharmada a pandémia előtt eladott bérletek számának. Hozzátette, hogy számítanak arra, hogy a következő évadban ez a szám meg fog nőni, tekintve, hogy több zenés darabbal is készülnek. Az elmúlt évadban számos hazai és külföldi kiszálláson vettek részt az előadásokkal, és itt kiemelte a vidéki vendégszerepléseket. „Fontosnak tartottuk, hogy nyissunk a vidéki közönség felé, nemcsak Bihar, hanem a szomszédos megyék nézői felé is, akár bérlet- vagy előadáscserék, vándorbérletek vagy vendégszereplések révén. Arra is figyelünk, hogy legyenek olyan előadásaink, amelyek adaptálhatóak kisebb színpadokra is” – tette hozzá. A most lezáruló évadban is több olyan előadás volt, amelyben a társulatok együtt dolgozhattak, és ez rendkívül jó lehetőség volt a fiatal tagoknak, hogy kipróbálják magukat és fejlődjenek.

Tervek

A következő évad első felében két bemutatóra készül a Szigligeti Társulat – ismertette a társulat terveit Novák Eszter művészeti igazgató. Szeptember 17-én Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter musicaljét, A padlást mutatják be Tóth Tünde rendezésében, az idei szilveszteri bemutató pedig Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettje lesz. A következő évadban újra műsorra tűzik a Kovács D. Dániel rendezte A Schroffenstein családot, hiszen ezt az előadást közvetlenül a pandémia miatti lezárás előtt mutatták be, és pont emiatt nem láthatta mindenki. „Mivel tavasszal új stúdióteret kaptunk, amelyet a közönség részéről kiemelt érdeklődés övezett, az összes jelenleg futó stúdió-előadásunkat átvisszük a következő évadra” – jelentette be a művészeti igazgató. Hozzátette, hogy lényeges, hogy a következő évadban emelkedjen a nézők és a bérletvásárlók száma is. A színház 2023/2024-es évadára szóló bérletkonstrukcióit várhatóan július első felében hirdetik meg. A nyári programmal kapcsolatban elmondta, hogy a nemrég kezdődő Miniévadon túl a nyár folyamán több előadással is szerepelnek különböző színházi fesztiválokon: Kisvárdán, Gyulán, Szentendrén, Budapesten, majd szeptember végén Bukarestben.

A Nagyvárad Táncegyüttes a következő évadban a rendhagyó néprajzóra sorozatának harmadik, egyben befejező részét mutatja be, amelyben szeretnék egy hosszabb időszak népszokásait megjeleníteni a farsangi időszaktól a nagyböjtön keresztül egészen Szent Iván napjáig. Az együttes második bemutatója meseadaptáció lesz Szabó Attila szövegéből, aki az ismert magyar népmese alapján írja színpadra a Holló Jankót. E mellett az évad első felében az Istenes című előadással turnéznak, és felújítják a hat éve már bemutatott Foltin Jolán rendezte VANmeSE című zenés- verses táncelőadást is a táncegyüttes és a Szigligeti társulat koprodukciójában.

A tizenkét éve futó iskolaprogram keretében idén a Tüskevár című musicalt mutatja be a Lilliput társulat szeptemberben a várban. Az előadásban a társulat kilenc művésze és a Nagyvárad Táncegyüttes hat táncosa mellett 14 gyermek és fiatal is részt vesz majd – ismertette a társulat terveit Botházy-Daróczi Réka művészeti vezető. Október végén mutatják be Fazekas Mihály műve alapján készülő Lúdas Matyit. A harmadik tervezett bemutató egy kortárs ifjúsági irodalmi adaptáció: Berg Judit Rumini című regényéből készülő bábszínházi előadás lesz, amelyet előreláthatóan decemberben mutatnak be. 2024 májusában mutatják be a Jill Tomlinson regénye alapján készülő A tyúk, aki soha nem adta fel című előadást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában