Gyerekprogramok

2023.06.24. 15:16

Változatos gyermekprogramok a Szent László Napokon

Idén is változatos programokkal készültek a Szent László Napok szervezői a gyermekeknek és családoknak. Szombaton reggel 10 órától már várták a kicsiket zenés foglalkozásokkal, kézműves és tudományos tevékenységekkel, gyermektáncházzal és bábelőadással a Bethlen-bástyánál.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi 

Kerekítő foglalkozáson melegíthettek a családi programokra a gyermekek és szüleik szombaton reggel. Sziráczki Katalin óvónő vezetésével népi mondókák és dalok csendültek fel, ölbeli játékokat játszhattak a pár hónapos babák és óvodás korú gyerekek. A foglalkozás zárásaként közösen énekeltek az anyukák és gyermekek Szilágyi Ágnessel, aki felhívta a figyelmet arra, milyen fontos szerepe van az éneknek és az éneklésnek a gyermekek fejlődése szempontjából. 

Délelőtt 11 órától a debreceni Csicsogó Színház előadását nézték meg a jelenlevő családok. A Csicsogó az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház alapító tagja, Új Judit egyszemélyes színháza.

A fesztiválra a debreceni DEMKI Ifjúsági Ház is több programmal érkezett: a gyerekek a hagyományos magyar népművészet varázslatos világát fedezhették fel. 

A Jurta mesék elnevezésű interaktív mesehallgatás során a kicsik maguk is szereplővé válhattak, továbbá több kézműves technikával ismerkedhettek meg, mint például a zsinórsodrás, a bőrözés, a nemezelés és a rongybabakészítés. Ugyanitt papír-lótuszvirágokat is lehetett hajtogatni a Fálun Dáfá-gyakorlók segítségével.

Érdekes kísérletekkel és tudományos bemutatókkal érkezett a Szent László Napokra a Gedeon Richter Románia, a Yuppi táborral közösen. A gyerekek megismerkedhettek a lávalámpa működésével, mágnes-kísérletet nézhettek meg, kipróbálhatták a bionikus karokat, és a szív működéséről is többet megtudhattak. Ezek mellett névtáblákat és családi címereket is lehetett készíteni.

Nagy népszerűségnek örvendett a Bordó Sárkány koncertje és gyermektáncháza. A Bordó Sárkány, saját meghatározása szerint, „középkori világzenét” játszik. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg. A koncerten olyan hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, mint a mandocello, a középkori sípok és dudák, a koboz stb.

Szombat délután még több érdekes program várja a gyerekeket a Bethlen-bástyánál: 17–18 óra között Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren túl, ott vár rád a saját meséd címmel mesealkotó foglalkozást szerveznek, 17.30 órától szabadtéri művészeti foglalkozás tartanak kisiskolás gyerekeknek és szüleiknek, 18 órától pedig Bordó Sárkány-koncert lesz a fejedelmi udvarban. 

Vasárnap is érdemes lesz kilátogatni a várba, íme a gyermek- és családi programok:

9 óra – Családi torna Vári Nagy Mónikával. Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar.
10–18 óra (ebédszünet 13–14) – Gyerektevékenységek. A Gedeon Richter Románia támogatásával, a Yuppi táborral közösen.
10 óra – Kerekítő manó – baba-mama foglalkozás 0–3 éveseknek, Sziráczki Katalin foglalkozásvezetővel. Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya.
10.30–12.30 óra – A kincs benned van – a kincs te vagy. Kézműves foglalkozások gyermekeknek. Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya.
11 óra – Gulliver Gang gólyalábas produkció. Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya.
11–18 óra – Íjászat és jurtaépítés a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetségével. Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya.
11 óra – Erős család, erős gyerekek – Kovács László és Kovács Katalin házaspár családtrénerek előadása. Helyszín: nagyváradi vár, F épület.
11–16 óra – Origami papír-lótuszvirágok hajtogatása gyerekeknek, és felnőtteknek. Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya.
12 óra – Veronaki: Gőgös Gúnár Gedeon – Gyerekkoncert. Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar.
14 óra – Kicsi Gesztenye Klub mesejáték – vendég Mini és Max. Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar.
15–18 óra – MCC Casino a Mathias Corvinus Collegium sátrában. Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya.
18.30 óra – Gulliver Gang gólyalábas produkció. Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában