Tárlat

2023.03.23. 12:56

Samy Briss alkotásait tekinthetjük meg a Körösvidéki Múzeumban

Retrospektív kiállításon mutatja be több mint 110 festményét, szobrát és rajzát életének minden szakaszából Samy Briss, a nemzetközi művészvilág kiemelkedő személyisége.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

A kiváló képzőművész, Samy Briss alkotásaiból nyitottak meg az országban egyedülálló kiállítást Mémoires címmel szerda este a Körösvidéki Múzeumban, Nagyváradon. Az 1930-ban Jászvásáron született, nemzetközi elismerést szerzett képzőművész legfőképpen festményeiről híres, ezen a különleges tárlaton azonban a műkedvelők az alkotó kisplasztikáit is láthatják.

A kiállítás azért nevezhető egyedülállónak, mert a most 93 éves művész mindössze 30 esztendős volt, amikor Romániát elhagyta, ezzel a retrospektív, életének teljes munkáját átölelő tárlatanyaggal pedig most visszatér szülőhazájába. Ugyanakkor azért is számít ez a látogatás különlegesnek, mert korábban a művész még sosem hozott ekkora gyűjteményt az országba, mindössze 3-4 alkotása látható csupán a fővárosi nemzeti múzeumban. A szerda esti tárlatnyitón a Körösvidéki Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora is megjegyezte, Samy Briss és tárlatanyagának jelenléte hatalmas megtiszteltetés Nagyvárad, sőt az egész ország számára, az pedig, hogy Samy Briss első úticélja Párizsból Nagyvárad volt, szintén olyasmi, amire a város igazán büszke lehet.

 

Köszöntések

Természetesen mielőtt az alkalom legkiemelkedőbb vendége megszólalt volna, többen is felszólaltak, mind nagy lelkesedéssel méltatva a képzőművészt. A jelenlévőket először Gabriel Moisa múzeumigazgató, történész köszöntötte, aki azzal indított, hogy szeretettel üdvözölte „itthon” a művészt, majd elmondta, ez a rendkívüli „hazatérés” nem történhetett volna meg a megyei tanács, az önkormányzat és a Kulturális Minisztérium támogatása nélkül. A minisztérium képviseletében egyébként jelen volt, és rövid beszédet is mondott Diana-Ștefana Baciuna államtitkár, majd a kiállítás kezdeményezője és kurátora, Adina Rențea is köszöntötte a jelenlévőket, aki nem mellékesen több mint harmincéves múzeumi tapasztalattal rendelkező szakember, a nagyváradi múzeummal pedig körülbelül egy-két éve működik együtt. Mindezek mellett röviden átvette a szót a művészeti részleg vezetője, Cornel Abrudan is.
Samy Briss remegő kezekkel vette elő a papírjait, amelyekről felolvasta köszöntését, de mielőtt belevágott volna, elmondta, azért olvas, mert ahhoz van hozzászokva, hogy csendesen fest, ahhoz nem, hogy emberek előtt beszéljen. Hasonló művészi alázattal köszönte meg a szervezőknek az esemény létrejöttét, és mondott hálát a közönség jelenlétéért, amely számára egyenlő alkotói tevékenységének elismerésével. A képzőművész megemlítette jó barátját, George Banu román származású francia írót, színházi kritikust és akadémikust, aki először állt elő a romániai retrospektív kiállítás ötletével, de sajnálatos módon már nem érhette meg annak megvalósulását.

 

Rögös életút

Az est folyamán elhangzottakból kikörvonalazódott egy akadályokkal teli, mégis sikeres életút. Samy Briss a bukaresti Képzőművészeti Intézetbe járt, ugyanakkor 1950 és 1954 között Camil Ressu festőművész műtermében tanult. 1958-ban a szocialista realizmus hullámának egyik áldozatává vált. Első bukaresti festménykiállítását betiltották. 1959 végén családjával együtt elhagyta Romániát.
Egy hosszú európai utazás után hajóval érkezett meg az izraeli Haifába. Első saját kiállítását itt nyitották meg 1970-ben, 1971-ben pedig már meg is hívták Párizsba, ahol jelenleg is él. Samy Briss 2019-ben George Banu javaslatára Művészetek és az Irodalom lovagja (Chevalier des Arts et des Lettres) címet kapott.

A legizgalmasabb látnivalók

A Körösvidéki Múzeumban látható tárlat valóban megmutatja a művész sokoldalúságát, életének legizgalmasabb pillanatait. Többek között megtekinthető azon plakátok egyike, amelyekkel az ötvenes évek végén a romániai kiállítását hirdették, és amely végül nem valósulhatott meg, mert betiltották. A kiállításon láthatunk egy portrét a sokat emlegetett és nagyrabecsült jó barátról, George Banuról is.
Samy Briss munkái valóban ott vannak a világ minden táján, ahogyan azt Adina Rențea kurátor is elmondta. Egyes munkák alatt a címkén láthatjuk, az alkotás valamilyen párizsi vagy éppen edinburgh-i gyűjteményből való. A legelragadóbb alkotások közé tartoznak az éjszakai párizsi, urbánus tájat idéző festmények, de gyakoriak a különös nőalakokat, szerelmespárokat ábrázoló munkák. Mindemellett a madarak is több, különböző festményen is szerepelnek, hol mellék-, hol központi figurákként, és némelyek igencsak a magyar népmesék rajzfilm ikonikus madaraira emlékeztető vonásokkal rendelkeznek.
Több macskás festmény is van, amelyek minden bizonnyal szintén nagy népszerűségnek örvendenek. Egy-kettő közülük Louis William Wain angol művész macskáira emlékeztet, ami nem egy elképzelhetetlen inspirációs forrás. A kiállítás április 30-ig marad a Körösvidéki Múzeum gondozásában, ezután folytatják a Nagyváradon megkezdett körutat. Amint a végére érnek, a rendkívüli tárlatból három alkotást ajándékba kap a nagyváradi múzeum – jelentették be a kiállításmegnyitón a házigazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában