Szaxofon és zongora

2023.03.19. 14:25

Fiatal tehetségek koncerteztek a nagyváradi PKE-n

Szonáták (és egy versenymű) szaxofonra és zongorára címmel Palkó Csanád (szaxofon) és Veress Gáspár (zongora) fiatal művészek tartottak koncertet március 18-án, szombaton délután a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A szerző felvétele

P. Nagy Noémi

A megjelenteket Sz. Horváth István, az eseményt szervező Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) igazgatója köszöntötte, majd röviden bemutatta az előadókat. Palkó Csanád 14 éves korában kezdett el szaxofonozni. 2021-ben szerzett alapfokú előadóművészi diplomát, kitüntetéssel. 2020-ban Magyar Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült, 2022-ben a Jászvásáron megrendezett Nemzetközi Szaxofonversenyen harmadik helyezést ért el. Számos helyszínen lépett fel mint szólista, kamarazenész, vagy zenekari tag, többek között Budapesten, Debrecenben, Bledben, Kolozsváron, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Segesváron és szülővárosában, Székelykeresztúron. Jelenleg a Gheorghe Dima Zeneakadémia szaxofon szakos mesterképzés másodéves hallgatója. A sepsiszentgyörgyi születésű Veress Gáspár 2015-ben végezte el a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia alapképzését klasszikus zongora szakon. Kolozsvárra visszatérve tanulmányait a Gheorghe Dima Zeneakadémia mesterképzésén folytatta, majd ugyanitt a zeneszerzés szakot is elvégezte. Számos helyszínen lépett fel szólistaként, kamarazenészként, illetve kísérő zongoristaként: az erdélyi és romániai helyszínek mellett Magyarországon, Ausztriában és Dél-Koreában. Több hazai és nemzetközi verseny díjazottja. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zeneszerzés szakos doktori program hallgatója.

Műsor

A koncerten elhangzott a késő romantikus orosz zeneszerző, Alexander Glazunov Szaxofonversenye, majd Erwin Schulhof Hot Sonate című darabja. Erwin Schulhof osztrák-cseh zeneszerző és zongoraművész volt. Sikeres pályafutása idő előtt véget ért, 1942-ben egy koncentrációs táborban halt meg. A koncert során felcsendült Takashi Yoshimatsu Fuzzy Bird Sonata című műve. Takashi Yoshimatsu Japán egyik ismert és közkedvelt zeneszerzője. Nagyon szerette Beethovent és Mozartot, de a rock and rollt és a funky zenét, valamint a japán népzenét is. Kompozícióiban ötvözi mindezeket a zenei stílusokat. Tulajdonképpen ezt hallhattuk a koncerten elhangzó szonátában is: a japán népzenei alapokat a funky és rock elemekkel keverte, az egészet pedig egy klasszikus zenei formába foglalta bele. A koncert egyik különlegessége volt, hogy a közönség meghallgathatta Veress Gáspár egyik saját művét, az Ethiosonatát. Az egész darabot az Ethio-jazz ihlette, melynek egyik legnagyobb képviselője Mulatu Astatke. Ő inspirálta Veress Gáspárt is a darab megírásában. Az esemény létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában