Tisztelgés

2023.03.19. 15:55

Az 1848-as forradalom hőseire emlékeztek Margittán

A sokéves hagyománynak megfelelően idén is megemlékeztek Margittán a márciusi forradalom hőseiről. Az esemény főszervezője az RMDSZ-szervezet volt, a Horváth János Elméleti Líceum (HJEL), a helyi civil szervezetek és a monospetri Bábota Néptánccsoport közreműködésével.

Szőke Ferenc

Az ünnepi eseménynek a művelődési ház adott otthont március 15-én, délután hat órai kezdettel. A Nemzeti dallal indult a műsor, melyet a HJEL ötödikes diákja, Bánya Zoltán szavalt el. Felkészítő tanára Kun Tünde volt. Ezután a műsorvezető, Szűcs Andrea köszöntötte az egybegyűlteket, majd két első osztályos diák, Ciarnău Hanna és Sheck Patrik következett egy-egy Petőfi-verssel. Felkészítő tanáruk dr. Fügedy Anikó-Erzsébet volt.

Demián Zsolt körzeti RMDSZ-elnök, margittai alpolgármester ünnepi beszédét a Petőfi verseiben elhangzott gondolatokra építette. Elsőként a Márciusi ifjak-ból idézett: „Szolgaságunk idejében/Minden ember csak beszélt,/Mi valánk a legelsők, kik/Tenni mertünk a honért!/Mi emeltük föl először/A cselekvés zászlaját,/Mi riasztók föl zajunkkal/Nagy álmából a hazát!” Ezen gondolatok, mint mondta, ma is érvényesek szűkebb hazánkban, Margittán, hiszen leírja azt, ami az utóbbi időben történt a városban. „Mi (az RMDSZ önkormányzati képviselői, szerk. megj.) vagyunk azok, akik felemeltük a hangunkat, és akik mertünk cselekedni akkor, ha láttuk, hogy a dolgok nem mennek jól. Tesszük ezt akkor is, ha megfigyelnek bennünket” – fogalmazott. Utóbbi mondatában arra utalt, hogy a város polgármestere hosszabb időn át a hivatal kameráival megfigyeltette tevékenységét, erről lapunkban is beszámoltunk. Demián Zsolt reményét fejezte ki, hogy az igazság győzni fog, és mellé állnak majd a román pártokhoz tartozó önkormányzati képviselők is. A továbbiakban az összetartás fontosságát hangsúlyozta, majd köszöntött minden jelenlévőt és tartalmas emlékezést kívánt. Az ünnepi beszéd után újabb Petőfi-vers következett Kotlár Dominik nyolcadikos diák előadásában, akinek felkészítő tanára Bende Orsolya volt.

Az est fénypontját és a műsor gerincét a monospetri Bábota néptánccsoport március 15-ére készített Szerelem, szabadság című műsora adta, melyet a Sütő házaspár szerkesztett és tanított be. Mint lapunkban is olvashattak róla, ezt a műsort Monospetriben is bemutatták, igen nagy sikerrel, Margittán pedig szintén nagy népszerűségnek örvendett. A műsort nemzeti imánk zárta, melyet a néptánccsoport tagjaival együtt énekelt a lelkes közönség. Jelen volt az ünnepségen Marcel Emil Sas Adăscăliții margittai polgármester is, aki a műsor után szólt az emlékezőkhöz, beszédében az etnikumok békés egymás mellett élésének fontosságát hangsúlyozva.

 

A művelődési házból az emlékezők, a zuhogó eső ellenére, teljes létszámmal vonultak a Petőfi-szoborhoz, ahol koszorúzás következett. Az ünnepséget az egyházi képviselők áldása és nemzeti imánk közös éneklése zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában