Fűtéstámogatás

2023.03.07. 16:09

A fafűtésre is jár a kedvezmény

A 2022 augusztusától vásárolt, fűtésre használt faanyag után is jár a kedvezmény az uniós finanszírozású fűtéstámogatási programon keresztül.

Illusztráció

Forrás: fataj.hu

Fotó: Makovics Kornél

Pap István

Mint lapunkban is többször írtunk róla, februárban beindult az az országos program, melynek keretében az idén 1400 lejes segélyt kapnak a romániai rászorulók energiaszámláik kifizetésére. A háztartásonként megítélt támogatást két, egyenként 700 lejes részletben folyósítják, az egyiket februárban, a másikat szeptemberben. Az említett anyagi támogatást energiakártyák formájában kapják meg a kedvezményezettek, ezekkel lehet már fizetni az energiaszámlákat a programot bonyolító Román Postán keresztül.
Több olvasónk is kérdezte, hogyan használhatják fel az energiakártyát azok, akik fával fűtenek, és már a fűtésszezon kezdete előtt, tehát még a tavaly megvették a szükséges famennyiséget. Ennek a fűtéstámogatási programnak ugyanis az egyik általános alapelve az, hogy az energiakártya-tulajdonosok csak a 2023. január 1-től számított fűtés- és áramköltségeiket számolhatják el az energiakártyák segítségével, a másik alapelv szerint pedig az energiakártyák nem válthatók át pénzzé, ezek kizárólag csak arra valók, hogy a jogosultak első körben maximum 700 lej értékben kiegyenlítsék a számláikat. Az otthonukat fával fűtő kedvezményezettek azonban mindkét fent említett szempont alapján kivételt képeznek. Ugyanis azok a támogatásra jogosultak, akik fával fűtik otthonukat, többnyire már az idei fűtésszezon kezdete előtt, tehát még tavaly megvették a fát. A programot bonyolító európai alapok minisztériuma által kiadott útmutató szerint azok a jogosultak, akik 2022 augusztusától kezdve vásárolták meg a fűtéshez szükséges faanyagot, visszakaphatják a megvásárolt fa árát. Vagyis a fával fűtők kivételt képeznek abban a vonatkozásban, hogy a 2023 januárja előtti fűtésköltségükre is jár nekik a kedvezmény, továbbá ők nem egy tartozásukat egyenlítik ki az energiakártyával, hanem pénzben kapják vissza a már kifizetett faanyag árát a már említett 700 lejes értékig.

Kell a számla

Mind a minisztériumi útmutató, mind a Román Posta sajtóosztálya felhívja a figyelmet: ahhoz, hogy a fával fűtők részesüljenek ebben a kedvezményben, elengedhetetlenül szükség van egy számlára, vagy valamilyen fizetési bizonylatra, amellyel a jogosult igazolni tudja a favásárlást. Az is a program egyik általános szabálya, hogy a kiadott számlán szereplő cím meg kell egyezzen a kedvezményezett személyi igazolványán és az energiakártyán szereplő lakcímmel. A faanyag megvételekor kapott számlán nincs rajta a vásárló lakcíme, viszont rajta van azé az erdőkerületé, ahonnan a fa származik. Az az erdőkerület egy bizonyos községhez, faluhoz tartozik, ahol a kedvezményezett lakik, vagyis van egyfajta nyilvántartás, amely alapján a kedvezményezett beazonosítható, hangsúlyozta a posta képviselője.
A minisztériumi útmutató szerint, ha már nincs meg a számla vagy a kifizetési bizonylat eredetiben, akkor elfogadnak másolatot is, amit a faanyag szolgáltatója állíthat ki a kérvényezőnek. A legnagyobb probléma azonban az, hogy sokan nem kaptak vagy nem kértek számlát a favásárláskor, így ők másolatot sem kérhetnek ezekről az iratokról. A nagyváradi postai alkalmazottak elmondása szerint bár sokan keresik fel a hivatalokat a fűtéstámogatások ügyében, de a fával fűtőkön nem tudnak segíteni, mert a legtöbbjük nem tud számlát felmutatni.
A kedvezményezettek elvileg három módon fizethetnek az energiakártyákkal: a házhoz jövő postásnál, a körzeti postahivatalnál vagy online, a Román Posta által ezen a honlapon elérhető alkalmazáson keresztül. A kedvezmény felhasználását azonban nehezíti az is, hogy a postások, legalábbis Nagyváradon és vonzáskörzetében, még nem kapták meg azokat az elektromos berendezéseket, amelyekkel a kedvezményezettek otthonában tudnák lebonyolítani a fűtéstámogatási ügyletet. Pedig ez lenne a főként idős, mozgásukban korlátozott nyugdíjasok számára a legkézenfekvőbb megoldás: elég lenne csak felhívni telefonon a postást vagy az intézmény diszpécserszolgálatát és időpontot egyeztetni, hogy mikor menjen el a postás a kedvezményezett otthonába, hogy az említett eszközzel beszkennelje az energiakártyát és a számlát. Addig is, amíg ezek az eszközök megérkeznek, az idős, mozgásukban korlátozott személyek felhatalmazhatnak valakit ügyeik, így a fűtéstámogatás intézésére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában