Ajánló

2023.02.07. 16:21

Filharmóniás operaelőadás: Rigoletto lesz csütörtökön a nagyváradi színházban

Verdi Rigolettója kerül előadásra február 9-én, csütörtökön 19 órakor a színházban, a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Kolozsvári Román Nemzeti Opera közös produkciójaként.

Tóth Gábor

A szokásos szimfonikus koncert helyett ezúttal tehát egész estés, háromfelvonásos operaelőadással kedveskedik közönségének a filharmónia, mely az eseményhez a zenekart adja, míg a szólisták nagy része, illetve a karmester és a férfikar egyaránt a kolozsvári román opera társulatának javából érkezik vendégként Nagyváradra. Az esemény partnere értelemszerűen a színház, ahogyan arról a filharmónia sajtóközleménye is fogalmaz voltaképp mindkettő (Szigligeti és Regina Maria), hiszen társulattól függetlenül magáról a színházépület termének kölcsönadásáról van itt szó.

Verdi Rigolettójának cselekményét nem fogjuk elmesélni, dióhéjban talán annyit, hogy a címszereplő sajnálatraméltó udvari bolond egymaga próbál meg leánya becsületének megvédéséért szembeszállni azzal a hatalommal, melyet közben maga is igyekszik kiszolgálni – nem nehéz kitalálni, melyik fél lehet egy ilyen aránytalan szembenállás vesztese. A karakterdráma Verdi középső alkotói időszakából való, Victor Hugo A király mulat című színművét egyébként Francesco Maria Piave dolgozta át operaszövegkönyvvé Verdi számára. Verdi és Piave nagysikerű együttműködésének gyümölcsei az ismertebbek közül pl. az Ernani, a Macbeth, a Traviata vagy A végzet hatalma is. Ahogyan Hugo darabjáért sem kifejezetten rajongott az 1830-as években a korabeli hatalom sértett rétege, úgy Verdi operáját is erősen cenzúrázni óhajtották 20 esztendővel később.

Hogy a mostani nagyváradi előadás rendezését és egyéb színpadra állításhoz szükséges munkálatait (díszlet, jelmezek stb.) pontosan ki(k) is jegyzi(k), arról nem ad hírt a filharmónia, ami kissé rutintalanság, de írjuk ezt annak számlájára, hogy igazán ritkán rendez bárki is operát itt Nagyváradon. Dicsérjük meg ugyanakkor a filharmónia tradícióját, hiszen a lehetőségekhez mérten az eddigiekben is igyekeztek évadonként legalább egyszer felkarolni az operajátszást, ha olykor koncertszerűen, máskor félszcenírozottan is, mindez pedig – amellett, hogy komoly plusz szakmai áldozatvállalás – egyáltalán nem kötelessége egy szimfonikus beállítottságú zeneintézménynek. Legutóbb egyébként koncertváltozatban ment itt opera tavaly júniusban: Donizetti Szerelmi bájital.

Mivel az említett kolozsvári román opera társulata (állandó és társult művészeivel) hozza voltaképp énekben és vezetésben ezt a Rigoletto-vendégjátékot, következtetni lehet rá, hogy egy náluk műsoron készen meglévő színpadra állítást láthatunk majd. Ha igen, akkor ezt tavaly novemberben játszották legutóbb Kolozsvárott, annak az előadásnak a rendezője pedig Emil Strugaru utáni átvétellel Tiberius Simu volt.

A karmester most David Crescenzi – a Kolozsvári Román Nemzeti Opera művészeti igazgatója –, visszatérő vendégdirigens Váradon, valamint kevés kivétellel a főbb szerepeket alakító énekművészeket is ismerheti a nagyváradi közönség, hiszen ők is jobbára felléptek már valamelyik operaáriás vagy vokál-szimfonikus koncerten a közelmúltban a filharmónia színpadán. Címszerepben a nagyváradi Florin Estefan baritont láthatjuk-hallhatjuk, aki egyben a kolozsvári román opera menedzserigazgatója. A Mantovai herceg Daniel Magdal tenor lesz, a Bukaresti Nemzeti Opera szólistája és igazgatóhelyettese, aki Estefannal közösen épp tavaly novemberben énekelt a filharmóniában Verdi-operarészleteket. A további szereposztás: Gilda – Diana Țugui, Sparafucile – Corneliu Huțanu, Maddalena – Alexandra Leșiu, Giovanna – Janetka Hoșco, Monterone – David Pogana, Marullo – Sergiu Garabajii, Ceprano gróf – Sebastian Balaj, Ceprano grófné és Apród – Anna Stănescu. Néhány kisebb szerepet már nem említ a filharmónia sajtóanyaga, de egy korábban elkészült plakátja igen, eszerint: Borsa udvaronc – Florin Pop, Porkoláb – Varga János. A román opera közreműködő férfikórusának karigazgatója Corneliu Felecan. Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy az apparátusban most nem szereplő váradi filharmónia-kórust (jobban mondva annak férfi tagjait) felmentsük, hiszen a hírek szerint nemrég, február 1-jén énekeltek Debrecenben az ottani filharmónia koncertjén a Kodály Kórussal karöltve, nem kisebb Beethoven-műben, mint a Missa solemnis.

Ahogyan azt még a múlt héten írtuk, a Rigoletto-jegyek iránt rendkívüli sebességű volt az érdeklődés, mostanra még néhány páholy hátulsó székpárjára, illetve többnyire a második emeleti karzatra kaphatók belépők – a filharmónia jegypénztáránál, illetve a bilete.ro oldalon még érdemes próbálkozni, egyéb részletek a filarmonicaoradea.ro és a facebook.com/filarmonicaoradea oldalakon olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában