Parkolási díj

2023.01.31. 08:16

Maradnak a piros parkolóhelyek Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat nem számolja fel a piros parkolóhelyeket, már csak azért sem, mert tavaly az 1200 ilyen típusú hely használatából 3,3 millió lej bevétele származott.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az elmúlt évre vonatkozó tevékenységét ismertette hétfőn Lucian Popa, a Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság vezetője. Ez az intézmény kezeli a város telkei és ingatlanai mellett a parkolóhelyeket is. Ez utóbbi kapcsán Lucian Popa közölte, hogy 2022-ben a városnak 25.945.928 lej bevétele származott a parkolási díjakból, ez 22,4 százalékos emelkedés a 2021. évi bevételekhez képest, amikor 21,1 millió lej folyt be ezekből. Lucian Popa elmondta: ez a több mint négymillió lejes emelkedés annak tudható be, hogy jobban odafigyeltek a szabálytalanul parkoló autókra, több ilyen járművet szállítottak el, aminek hatására az autósok nagyobb mértékben tanúsítanak jogkövető magatartást. Ennek egyik jele az, hogy 2021-hez viszonyítva közel kétmillió lejjel nőtt a mobiltelefonnal kifizetett parkolási díj, az autósok 9,6 millió lejt fizettek ki ily módon parkolóhely-használatért. Szintén a jogkövető magatartás erősödésének tudható be az is, hogy jelentős mértékben nőtt a parkolóházak használatából származó bevétel, ami azt jelenti, hogy az autósok nem hagyják járművüket az utakon, parkolásra nem kijelölt helyeken, hanem egyre többen veszik igénybe a parkolóházakat. A városban üzemeltetett parkolási létesítmények (parkolóház, emeletes parkolók, mélygarázs) összesen 3 millió lej bevételt hoztak a városnak, de ide lehet számítani a városháza parkolóját is, amelyet a tavaly 107 ezer lej értékben használtak, továbbá a Borsi úti kamionparkolót, amely 88.141 lej bevételt generált. Mindezek ellenére a tavaly 2.954.57 lej bírságot fizettettek meg a szabálytalanul parkolókkal. 2021-ben a parkolási bírságok összértéke 2.653.092 lej volt. A lakóhelyi parkolók bérléséből 3.137.129 lej, az utcai parkolóhelyekéből 3.807.213 lej bevétele származott a városnak.

Drága, piros, de kelendő

A nagyváradi önkormányzat tavalyi újítása volt a piros felfestésű parkolóhelyek létesítése a belvárosban, ezek használati díja meglehetősen drága: óránként 8 lej. Mintegy 1200 ilyen parkolóhelyet alakítottak ki, és az autósok 3,3 millió lejt fizettek ki a használatuk után. A mintegy 1900 sárga felfestésű, 4 lej/órás díjszabású parkolóhely használatáért összesen 5,8 millió lejt fizettek ki az autósok, a több mint 4300 fehér parkolóhely (3 lej/óra) használatából pedig 900 ezer lej került a város kasszájába. Újságírói kérdésre válaszolva Lucian Popa elmondta, hogy megtartják a piros felfestésű parkolóhelyeket. Emlékeztetőül: Florin Birta polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy ezeket a helyeket nem azért létesítette a város, hogy több bevételre tegyen szert, hanem azért, hogy a borsos tarifával rávegyék az autósokat arra, hogy a parkolóházakat használják és ne hagyják járműveiket a közutakon. Az elöljáró korábban azt is kilátásba helyezte, hogy ha a piros parkolóhelyek is állandóan foglaltak lesznek, akkor egész egyszerűen megtiltják a parkolást a belváros bizonyos helyein, de Lucian Popa szavaiból az derül ki, hogy egyelőre legalábbis ez nem fog megtörténni.

Modernizálás

Az igazgató a sajtótájékoztatón tudatta, hogy már dolgoznak egy applikáción, amelyből minden hasznos információt meg lehet majd tudni a nagyváradi parkolási szolgáltatásról, és ennek az applikációnak a segítségével a parkolási díjat is ki lehet majd fizetni. Popa bejelentette, hogy a nagyváradi parkolóházakban bevezetnek egy újítást, melynek lényege az, hogy az autósok már a behajtáskor beszkennelhetik a mobiltelefonjukkal a kapott parkolási jegyet, és ezzel ki is fizethetik a parkolást, nem kell megállni a fizetőautomatánál, és a sorompó is automatikusan fel fog emelkedni kimenetelkor. Ezzel elkerülhető lesz az, hogy hosszú sorok alakuljanak ki a sorompónál kihajtáskor, de persze továbbra is működni fog a jelenlegi kifizetési módozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában