Többletadó

2022.12.24. 09:33

330 ingatlan után kell többletadót fizetni Váradon

Mint minden év végén, a Nagyváradi Helyi Tanács az idei utolsó tanácsülésén is kivetette a többletadót a gondozatlan, elhanyagolt váradi ingatlanok tulajdonosaira.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

„Jövőre 330 épület után kell majd fizetni az 500 százalékos többletadót”, jelentette be a csütörtöki tanácsülés előtt Florin Birta polgármester. A főként Nagyvárad belvárosában található, rossz állapotban lévő ingatlanok közül a legreprezentatívabb az Úri/Ciorogariu utcai postaépület, mely évek óta rajta van a többletadóval sújtott épületek listáján. Az elöljáró kifejtette, hogy az említett számhoz hozzáadódik 94 épület, melyeket többletadózásra javasoltak, de felfüggesztették ennek kivetését, mert a tulajdonosok időközben megszerezték az építkezési engedélyt az ingatlan felújítására, így ha elvégzik záros határidőn belül a munkálatot, mentesülnek a többletadó kifizetése alól, ha azonban nem, akkor visszamenőlegesen ki kell fizessék azt. Florin Birta kifejtette, hogy a többletadóval sújtott épületek száma nagyságrendben nem változik egyik évről a másikra, mert bár egyre több épületet újítanak fel a tulajdonosaik, tehát lekerülnek erről a listáról, de az önkormányzat munkatársai minden évben találnak olyan ingatlanokat, amelyekre ráfér a rehabilitáció. Florin Birta elmagyarázta továbbá, hogy két évvel ezelőttig a többletadót az épületre vetették ki, de tavaly óta a tulajdonosokat sújtják ezzel, ami azt jelenti, hogy nem épületenként egy határozatot fogadnak el, hanem az épület minden tulajdonosa esetében külön rendeletet hoznak. Ez azért előnyösebb, magyarázta a polgármester, mert így azoknak a tulajdonosoknak, akik maguk felújíttatnák az ingatlanukat, de a többiek nem egyeznek ebbe bele, lehetőségük van befizetni a felújítás költségének rájuk eső részét egy külön erre a célra létrehozott számlára, és így nem kell kifizessék a többletadót, hanem amikor eljön a felújítás ideje, a számlán félretett pénzből törlesztik a felújítás rájuk eső részét.

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén 50 százalékos többletadót vetett ki tizenkét olyan üres telekre, melyek a belvárosban vannak, lehetne rájuk építkezni, de a tulajdonosok mégsem tették ezt meg. Ezek között szerepel a Vámház (Evreilor deportați) utca 21. szám, a Füzes (Sf. Apostol Andrei) utca 22. és a Petőfi park 18-12. szám alatti telek. Továbbá 500 százalékos többletadóval sújtották a városban elhanyagolt állapotban lévő telkek tulajdonosait is.

Illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában