Könyvbemutató

2022.11.22. 17:13

Történetek a régi Nagyváradról

Kiemelt érdeklődés övezte hétfő délután azt a könyvbemutatót, amelyen Farkas László Történetek a régi Nagyváradról című kötetével ismerkedhetett meg a nagyváradi közönség.

János Piroska

Befogadóképességének határáig megtelt hétfő délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ (LEK) múzeumterme: a Magyar Polgári Egyesület által szervezett Polgári Esték előadássorozat keretén belül ezúttal Farkas László Történetek a régi Nagyváradról című kötetét mutatták be, amelyben a szerző a lokálpatriotizmus jegyében évek óta gyűjtött, múlt századi váradi újságcikkek, illetve azok feldolgozásai kaptak helyet. A szerzőt Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke kérdezte. Farkas László 10–11 év óta ír nagyváradi lapokba, a kötetbe bekerült írások az elmúlt tíz év gyűjtőmunkájának eredményei, ezek eredetileg a helyi napilapokban és a Várad kulturális folyóiratban jelentek meg. 

 

A Holló Barna grafikáival díszített kötetbe régi nagyváradi újságokból átírt szövegek, a múlt századi események átiratai, feldolgozásai kerültek be, a kiadványban taglalt legkorábbi esemény az 1872-es Nagyváradon megszervezett országos dalárdatalálkozó, a legkésőbbi pedig az 1947-es változásokról szól – hangzott el a bemutatón, amelyen a szerző, aki önmagát lelkes amatőrnek tartja, köszönetet mondott a kötet kiadójának, a Litera Printnek, illetve az azt működtető Voiticsek-házaspárnak, valamint a könyv megjelenéséhez hozzájáruló támogatóknak. A kötetben az írások véletlenszerűen követik egymást, kronológiai sorrend nélkül, és többek között olyan történelmi események is helyet kaptak benne, mint az országzászló-állítás vagy Onisifor Ghibu szerepe a különböző épületek államosításában. A könyvbemutatón résztvevő közönség betekintést nyerhetett a megyei könyvtárban végzett kutatómunka folyamatába is. A beszélgetés során elhangzott: a helyismereti írások megszületésében, a kutatómunka felvállalásában a nagyapai, apai örökségként kapott lokálpatriotizmus mellett fontos szerepet játszottak Péter I. Zoltán írásai, valamint Jósa Piroska, Fleisz János könyvei is.
A tervek szerint a szerző jövő nyárra egy újabb, személyesebb hangvételű kötettel fog jelentkezni. A bemutatott könyv a helyszínen olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy szinte az összes példány elfogyott, könyvesboltokba egyelőre csak azután kerül, amikor újra nyomtatnak belőle.
A könyvbemutatót a Sole Fide Keresztény Kulturális Csoport (Boros Beatrice, Fórián Andrea és Thurzó Sándor József) fellépése zárta keretbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában