Pedagógiai kör

2022.11.21. 12:58

A magyar bölcsődék bővítése és fejlesztése a legfontosabb cél

Több magyar bölcsődére van szükség Nagyváradon, de lassacskán az óvodai hálózatot is bővíteni kell – többször is elhangzott ez a gondolat a pénteki pedagógiai körön, melyet a nagyváradi óvónők és bölcsődei nevelők számára szerveztek az Orsolya óvoda váradszőllősi épületében.

Fotó: Törő Enikő

Törő Enikő

Idén november 18-án tartották az első pedagógiai kört Nagyváradon, a bölcsődei nevelők és tanítók az Orsolya óvoda váradszőllősi épületében gyűltek össze. Mint azt Tankó Zita, a Bihar megyei magyar óvónőkért és tanítókért felelős tanfelügyelő elmondta, körülbelül 100 személy gyűlt össze az alkalmon, ezúttal bölcsődepedagógusok is, ami azért különösen fontos, mert a pedagógiai kör egyik témája a korai nevelés volt. Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes arról beszélt, hogy jelenleg több építkezés is zajlik Nagyváradon, mindezeknek a bővítés a célja: a Szent László óvoda bővül, Biharpüspökiben is hasonló a helyzet, sőt, bölcsőde is lesz ott. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a 2-3 év közötti gyerekeket is el tudják helyezni valahová a szülők, sőt a két évnél kisebbeket is, ezért minél több magyar bölcsődére van szükség. Kifejtette, hogy az óvodai hálózatot is bővíteni kell, ugyanis ez még mindig „alul van méretezve”. 

Az elmúlt egy évre visszatekintve elmondta, hogy a Festum Varadinum keretén belül megszervezett óvodabemutató sikeresnek bizonyult, sokan megismerkedhettek az óvónőkkel, pedagógusokkal és az adott intézmény tevékenységeivel, ezért szeretnék jövőre is megszervezni ezt a programot. 

A továbbiakban a Rákóczi Szövetség néhány programját ismertette Kéry Hajnal. Elsőként a Karácsonyi pályázatra hívta fel a figyelmet, melyet november 25-ig lehet online benyújtani, s az óvónők önállóan, felsőbb vezetőségi engedély nélkül megtehetik ezt. Továbbá szólt a nagycsoportosokat érintő programról, ugyanis a Rákóczi Szövetség karácsonyi ajándékként minden nagycsoportosnak meséskönyvet és csokoládét ajándékoz. Arra kérte az óvónőket, hogy az átadást a Majomszigeten (a színház mögötti téren) szervezzék meg, ugyanis idén is lesz karácsonyfa felállítva ott, hívják el a nagycsoportosokat, és az óvodához legközelebb lévő iskola azon tanítónőjét, aki jövőre előkészítős osztályt indít, hogy a gyerekek és szülők is megismerhessék. A csoportok készülhetnek rövid műsorral is, de ez ne haladja meg a 10–15 percet, tette hozzá, és egyeztessenek előre időpontot Tankó Zitával. Továbbá elmondta, hogy minden óvónő, bölcsődepedagógus igényelhet babanaplót, melyet ajándékba adhatnak olyan szülőknek, akiknek kisebb gyermekük is van, vagy éppen gyermeket várnak. 

Pető Réka, az Orsolya óvoda vezetője, az esemény házigazdája is köszöntötte az összegyűlteket, majd megköszönte az Orsolya óvoda csapatának a szervezést. A pedagógiai kör megnyitóján felhívta a figyelmet a Bíró Évának zajló adománygyűjtésre, amelynek eredményeképpen a nap végére 1000 lej gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában