Szentmise

2022.11.20. 12:53

A béke ajándékáért is imádkoztak Krisztus Király ünnepén

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

„Az ő országa igazság és élet, kegyelem és szentség, igazságosság, szeretet és béke!” (Krisztus Király ünnepének prefációja) Az egyházi évet Krisztus Király ünnepe zárja, amit XI. Piusz pápa rendelt el 1925-ben. Vasárnap délelőtt Böcskei László megyés püspök mutatott be szentmisét a nagyváradi székesegyházban. Közreműködött a dr. Kristófi János Zsigmond által vezényel Szent László Ének- és Zenekar.

A szentmise bevezető részében Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az évközi 34. vasárnap az utolsó az egyházi évben, s egyúttal Krisztus Király ünnepe, mely megkoronázza az elmúlt hónapokat, s ismét a remény, az élet, az öröm és a kegyelem forrását állítja elénk. Hálát adunk Istennek, amiért megtartott minket és annyiszor meghívott, hogy jobban megismerjük őt. Tavaly ilyenkor még a Covid terheit hordoztuk, s azt akartuk, hogy megszabadjunk tőle. Az idei év eleje azonban újabb megpróbáltatást hozott: háború tört ki Ukrajnában, s újból a félelem és a kilátástalanság felé sodorta az emberiséget. Kérjük tehát a béke ajándékát, hogy egyetértés és szeretet uralkodjon a világban, s így tudjuk dicsőíteni a Mindenség Királyát életünk minden napján, fogalmazott a főpásztor.

 

Az evangéliumi szakasz Szent Lukács könyvéből szólt. Elmélkedésében a megyés püspök megjegyezte, hogy a „gondolok rád” egy lelki közelséget kifejező kijelentés, s a felolvasott szentírási részben is elhangzott az a mondat, hogy „Jézus emlékezzél meg rólam, amikor az országodba érkezel”. Jézussal együtt két gonosztevőt is keresztre feszítettek, s az egyikőjük kérte ezt tőle. Valamennyien a halál küszöbén álltak, megkínozták őket, mely csak fokozta a szenvedéseiket. Jézus sem gondolhatott másra, minthogy elérkeztek számára a vég pillanatai. És egy ilyen helyzetben fordult hozzá kérésével az említett gonosztevő, a földi létezése peremén. Mentőövet keresett nála, ami enyhítse a kínjait, mert attól remélt segítséget, aki a legteljesebben sejtette a kereszt titkát. Ezen lépésével pedig a gonosztevő tulajdonképpen elindult a hitvallás útján, mert át akarta engedni magát annak, akiről hallotta, hogy ártatlan, de az életét adja egy olyan országért, melyet hirdetett, s ahová valamennyiünket meghívott, hogy a polgárai legyünk. Nekünk pedig kellemetlenséget okoz a gonosztevő, mert mi hányszor és hányszor csak önmagunkra gondolunk, panaszkodunk és nem vagyunk képesek a jövőbe tekinteni, felismerni Krisztus és az ő királyságának méltóságát, mely a leereszkedés valóságából ered, hogy aztán visszatérjen a magasságba, de nem öncéllal, hanem velünk, akik felé Isten már megtette a kezdeményező lépést, magyarázta Böcskei László.

Mondandójának szemléltetésére egy fából késuült feszületet hozott magával a főpásztor, melyet fiatal pap korában kapott. Faragása a keleti tradíciót követte, és át lehet látni rajta. Azt üzeni ez a kereszt: tartsuk magunk elé, nézzünk keresztül rajta, hogy lássuk meg a szépet és a jót annak tudatában, hogy ez a „rálátás” a világ dolgaira nem a mi érdemünk, hanem a Krisztusé, hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában