Tanévkezdés

2022.09.08. 15:00

Iskolai nyitóünnepség Székelyhídon és Nagykágyán

Juhász György

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum nyitóünnepsége hétfő délelőtt 10 órakor, Szabó Otília zenetanár konferálásával kezdődött. Röviden köszöntötte a jelenlévőket, majd felkérte a végzős osztály diákjait, hogy vezessék fel az iskola udvarán az előkészítős gyerekeket. Püsök Julianna aligazgató elsősorban az újonnan érkezők és a változások előtt állók – ötödikesek és kilencedikesek – felé küldte üdvözlő szavait, hisz egy új iskolai tanév mindig egy ünnepi alkalom, egy új kezdet vagy épp egy új lehetőség. A kollégáktól kitartást, türelmet és lelkesedést kér, a szülőktől pedig folyamatos bátorítást a tanulók felé. Gherman Olimpia igazgatóhelyettes mind a maga, mind pedig a megyei tanfelügyelőség üdvözletét adta át a jelenlévőknek, sok sikert kívánva a 2022–23-as tanévre.

Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere kifejtette: reméli, hogy a fiatalok kihasználták a különböző, helyi nyári táborok adta lehetőségeket, kipihenték magukat, hisz most elkezdődik egy új tanév, amikor minden visszaáll a régi, megszokott kerékvágásba. Megragadva a lehetőséget örömmel jelentette be, hogy az iskola egy nagyon komoly fejlesztésen fog keresztülmenni, hisz jelen pillanatban is zajlik a közbeszerzési eljárása annak a 8 millió eurós fejlesztésnek, amelynek során egy új, 30 tantermes iskolaépület, egy 140 férőhelyes kantin, rajta egy 310 férőhelyes díszteremmel, illetve egy 600 négyzetméteres műhely kerül megépítésre, amiben a robotika szak is helyet kap majd. Mint megfogalmazta, nagy öröm számára, hogy idén először indul a fent említett robotika mellett a film és média szak is, és remélhetőleg a jövőben további új ágazatokat jelenthetnek majd be.

 

Időrendi sorrendben Șuteu Vlad ortodox pap, Kuglis Gábor római katolikus plébános és Rákosi Jenő érmelléki református esperes adta áldását az új tanévre, végül az ünnepség a Béres Csilla és Czapp Hanna vezette néptánccsoport előadásával ért véget, a gyerekek rábaközi táncokkal szórakoztatták a jelenlévőket.

Iskolakezdés és projektzárás Nagykágyán

A Nagykágyai 1. számú Technológiai Líceum udvarán gyülekezőket a XI. A. osztályos tanuló, Piheni Renáta köszöntötte egy Szentgyörgyi Albert-idézettel: „Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.” Zsigmond Levente igazgató elmondta: az újonnan érkezőket csak bátorítani tudja, a kilencedikeseket pedig dicsérni, hiszen véleménye szerint nagyon jól választottak: egy szakma elvégzése, a sikerélmény mellett, megélhetést és elismerést biztosít. A szülőknek megköszönte azt, hogy ezt az iskolát választották, ugyanakkor kifejezte háláját azok iránt, akik a székelyhídi önkormányzattal karöltve több mint ezer ukrán menekültnek nyújtottak segítséget. Nagy sikernek könyvelte el, hogy idén több diák jelentkezett, mint tavaly, ami talán annak is köszönhető, hogy öt szakot sikerült véglegesen akkreditálni. Modern felszerelések érkeztek a kémia és biológia laborokba, fejlesztették a műhelyeket is, valamint a tornaterem is megújult, jelentősen emelve ezzel az iskola színvonalát, hangzott el.

Lázár Emil aligazgató a köszöntés után felhívta mindenki figyelmét az új struktúrájú tanévre, amely két plusz – egy őszi és egy tavaszi – szünetet hoz magával, majd külön köszöntötte és bemutatta az óvónőket és osztályfőnököket. Nagykágyán szakács-pincér, autószerelő-mezőgazdasági gépész, hegesztő-nehézgépész és famegmunkáló szakok indulnak, igazán volt miből válogatniuk az ide jelentkezőknek. Végül, de nem utolsósorban Meze Cristian, Székelyhíd város rendőrfőnöke „adta áldását” az új tanévre, hisz a rendőrség és az iskola partnerként kell együttműködjenek a rend fenntartásáért, és biztonságot kell adjanak a gyerekeknek otthontól az iskoláig.

 

Alig fejeződött be az udvaron az évnyitó, Zsigmond Levente igazgató és Karancsi Béla projektvezető az informatikai terembe invitálta az érdeklődőket, ahol egy konferencia keretében tettek pontot egy kétéves munka végére. A kis összefoglaló célja az volt, hogy a jelenlévő – Érmihályfalvai Szakközépiskola, Székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum és a Hegyközszentmiklósi Általános Iskola –, vagy akár más tanintézményeket is ösztönözzék hasonló pályázatok lehívására. Még 2020-ban sikerült megnyerni egy, a Humánerőforrás Operatív Program (POCU) által finanszírozott programot, melynek célja a szakiskolai oktatás magasabb szintre emelése, a diákok és a munkaadók közötti kapcsolatok elmélyítése, és ami talán a legfontosabb, a munkahelyeken való elhelyezkedése. 500.000 eurót sikerült a nagykágyai iskolához hozni, aminek a kétszázalékos önrészét a Székelyhídi Polgármesteri Hivatal biztosította. Ebből az összegből vásároltak egy nehézgép-szimulátort, továbbfejlesztették az informatikai laboratóriumot, a programban résztvevő 161 diáknak munkaruhákat vásároltak, beszerezték a műhelyórákon felhasználásra, megmunkálásra kerülő anyagokat, finanszírozni tudták a gyerekek utaztatását a különböző munkahelyi gyakorlati képzésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában