Nemzeti ünnep

2022.08.19. 07:49

Ünnepi programok Nagyvárad főterén

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából szervezendő hétvégi programokat ismertette csütörtöki sajtótájékoztatóján Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Nagyvárad polgármesteri tanácsadója.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Az ünnepi program ismertetését megelőzően a Néppárt alelnöke hangsúlyozta: ezt a virágkarnevált annak idején a két testvérváros, Debrecen és Nagyvárad hozta létre. „Az esemény központja természetesen megint csak Nagyvárad lesz. Örülök, hogy a kocsik láthatók lesznek az Érmellék több településén, de azt állítani, hogy az esemény központja nem Várad, az a valóságtól való elrugaszkodást jelenti” – fogalmazott Zatykó Gyula, azok számára, akik ezt állítják, „több szerénységet” és saját érdekérvényesítő képességük újraértékelését kérve. Hozzátette ugyanakkor, mindezek mellett elismeri, hogy a közös virágkocsik indításában nagy szerepe volt Nagyvárad akkori alpolgármester asszonyának, Biró Rozáliának. 

A szerző felvétele

Mint a továbbiakban elhangzott, a nagyváradi ünnepi program már pénteken megkezdődik, 16 órától nyílik meg ugyanis az Érmelléki Gazdák Egyesületének termelői vására a Szent László téren, amely 22 óráig várja a vásárlókat, szombaton és vasárnap pedig 10–22 óra között lehet válogatni a portékák között. Szombaton a magyar államalapítás és az újkenyér ünnepe lesznek előtérben, 18 órától a berettyóújfalui Bajnóca néptáncegyüttes lép közönség elé a város főterén, Szalay Fatima előadásában Szent Istvánról szóló énekeket hallgathatnak meg, majd Avas Bendegúz tárogatóművész lép fel. A mintegy félórásra tervezett előadást követi a hagyományos kenyérszentelés, mely során történelmi egyházak lelkészei szentelik, illetve áldják meg az új kenyeret. A Váradi Dalnokok előadását követően sor kerül a megszentelt, megáldott kenyerek kiosztására.
Amennyiben az időjárási körülmények megengedik, a szombati napot 21 órától a Rius & Band zenekar koncertje zárja. 

Virágkocsik 

A Debrecenből érkező virágkocsik vasárnap délelőtt 10 órától lesznek megtekinthetők Nagyvárad főterén. Ezúttal négy virágkocsi érkezik a Körös-parti városba, köztük Debrecen és Nagyvárad közös virágkocsija, amelyet két év kihagyás után ismét megalkottak. A közös virágkocsin ezúttal a cívis várost jelképező főnixmadár és a Nagyváradot szimbolizáló, a fejedelmi palotában látható griffmadár virágból készült mása lesz látható. Ugyancsak Váradra érkezik a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi, a debreceni Szakképzési Centrum méhecskéket ábrázoló, a zöld energiát előtérbe helyező virágkocsija, illetve a jövő évi, Magyarországon megrendezendő színházi olimpia apropóján készült „Színház az egész világ” nevet viselő alkotás is megtekinthető lesz Nagyvárad főterén. A virágkocsikat illetően elhangzott: a szombati, debreceni felvonulás során részletet adnak elő a Nagyvárad Táncegyüttes János vitéz című táncszínházi előadásából, amelyet a Duna tévécsatorna is közvetít. 
Vasárnap 11 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia hangversenytermében a legkisebbek a budapesti Csányi Sándor Produkció A hisztis királykisasszony című interaktív mesedarabját nézhetik meg, 12 óra 10 perctől a Nagyvárad Táncegyüttes a váradi közönségnek is ízelítőt ad a János vitéz című előadásukból. Az előadásra a belépés ingyenes. Az esős időre való tekintettel az előadás teljes egészében augusztus 27-én, szombaton 20 óra 30 perctől a Szigligeti Színházban lesz megtekinthető. Az ünnepi programok sorában szerepel még vasárnap délután 16 órától a 45 tagú hajdúszoboszlói Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarának örömzenélése szintén a Nagyváradi Állami Filharmónia hangversenytermében.
Az ünnepi rendezvény szervezői a Magyar Polgári Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Szent László Egyesület és a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR). Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, APTOR. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában