Figyelem!

2022.08.03. 10:00

Lezárják a nagyváradi Gojdu teret

A hónap közepétől két évre lezárják a közúti forgalom előtt a nagyváradi Gojdu teret az itt zajló nagyszabású aluljáró-hálózat építés miatt. Augusztus 15-től kezdődően elkerülő utakra terelik a forgalmat.

BN-összeállítás

Dugóra, fennakadásokra lehet számítani Nagyváradon augusztus 15-től, hiszen az önkormányzat ekkortól zárja le teljesen a Gojdu teret az öt közúti aluljáró építési munkálatai miatt. A helyzet csak fokozódni fog, mert októbertől, amikor már a tanév is elkezdődik, a villamosok sem közlekednek majd a Baross-hídon (Dacia), az utasokat kerülő útvonalakon, autóbuszokkal szállítják majd. A kivitelező cégnek a munkálatokat jövő év végéig be kell fejeznie, amikorra végképp lezárul a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus. Azokat a munkálatokat, amelyeket nem sikerül 2023 decemberéig befejezni, teljes mértékben a helyi költségvetésből, azaz a váradiak zsebéből kell majd finanszírozni. „A kivitelező megígérte, hogy ha nem lépnek fel előre nem látható körülmények, például további régészeti feltárások, akkor időben végeznek a munkálatokkal” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Florin Birta polgármester. 

Addig is káosz fog uralkodni az egész városban, főleg az érintett városrészben, hiszen a kerülő utcák egy része szűk, egy-egy forgalmi sávval, sőt több utcán munkálatok is zajlanak. Az aluljárók építésének idejére a Kolozsvári út, a Mareșal Averescu út, sőt még a Kossuth (Independenței) utca is kétirányúvá válik. A Baross-híd lehajtójánál körforgalmat alakítanak ki, itt a Sztaroveszky (Magheru) útról érkező autósok két irányba kanyarodhatnak majd: jobbra a Kossuth utca felé, vagy balra a Kolozsvári útra. A Szőllős (Nufărul) negyed felől a Gojdu téren keresztül viszont semmi nem közlekedhet. A forgalmi terveknek megfelelően, amelyet még a közúti rendőrség illetékes bizottsága is jóvá kell hagyjon, azok a sofőrök, akik a Szőllős negyedből a Baross-hídra akarnak eljutni, körülbelül öt kilométert kell kerüljenek szűk, irányonként egy-egy forgalmi sávos utcákon. Mivel más lehetőség nincs, ezért a közúti forgalmat már a Ghillányi (Cantemir) út Pece-patak felőli végén, a Dimitrie Cantemir szobor után lezárják. Az autósokat a Szálka utcára (Sextil Pușcariu), a December 22 park felé, a Horea, a Zárda (Mihai Viteazul), valamint a Kossuth utcára terelik. Még nagyobb fennakadást fog okozni, mikor októberben a villamosforgalmat is megszüntetik az építkezések miatt. A Szőllős negyed–Gojdu tér, a Gojdu tér–Teleki (Primăriei) utca–Vitéz (Decebal) utca, valamint az Olaszi–állomás–Sztaroveszky út–Baross híd irányába közlekedő villamosokat pótlóbuszok helyettesítik majd. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában