Népszámlálás

2022.08.05. 14:00

Botházy Nándor: Bízunk benne, hogy meg fogjuk tartani nemzetiségi arányainkat

A hivatalos adatok szerint Romániában 18,15 millió személy vett részt a népszámláláson. Ez a 95,4 százaléka a 2021. december 1-jén 19,02 millióra becsült romániai rezidens lakosságnak, melyhez a viszonyítás történt, tájékoztatta lapunkat Botházy Nándor, a Bihar megyei RMDSZ népszámlálással foglalkozó munkacsoportjának a koordinátora.

Ciucur Losonczi Antonius

Bihar megyében az országos statisztikai hivatal rövid közlése szerint ez a szám 97,4 százalék, ami a 2021. december 1-jén feltételezett 553.409 fős rezidens lakossághoz viszonyítva 539.020 személyt jelent.

„Amint azt népszámlálás elején többször is említettük, akik bármilyen okból nem kerültek megszámolásra, azok adatait statisztikai és adminisztratív forrásokból fogják beemelni a végleges népszámlálási végeredménybe, de itt már nem szerepelnek olyan személyesnek mondható és kisebbségünk számára oly fontos adatok, mint nemzetiség, vallás vagy anyanyelv. Szövetségünk végig igyekezett mindent megtenni azért, hogy a Bihar megyei magyar emberek napirenden legyenek a népszámlálással kapcsolatos információkkal, és hogy büszkén vállalják nemzetiségüket, vallásukat és anyanyelvüket. Az országos statisztikai hivatallal megkötött protokollum értelmében lelkes önkénteseinknek, munkatársainknak köszönhetően technikai segítséget és (ha kellett) szakmai tanácsot nyújtottunk a megye több pontján, ott, ahol ezt igényelték. Köszönjük a bizalmat!” – fogalmazott Botházy Nándor.

Hozzátette: csak a nagyváradi irodáikban több mint 4000 hozzájuk forduló személynek nyújtottak segítséget. Szoros együttműködésben voltak önkormányzati vezetőikkel, a történelmi egyházakkal, a pedagógusokkal, a civil és ifjúsági szervezetekkel, a különböző sajtóorgánumokkal, akiknek/amelyeknek ezúton is köszönik a közös erőfeszítéseket annak reményében, hogy ezek nem voltak hiábavalók, és elérik a kitűzött célokat. A népszámlálás további folyamatáról igyekeznek rendszeresen tájékoztatni a nagyváradi és a teljes Bihar megyei magyarságot, ígérte ugyanakkor a munkacsoport koordinátora.

Botházy Nándor szerint sajnos Nagyváradot tekintve több szempontból is aggályos volt a szervezés, számos pontban szegte meg a helyi önkormányzat az idevágó rendelkezéseket. Például, bár kötelező jelleggel bírt, nem hirdették meg a cenzorok toborzását; nem tartották be a cenzori kiválasztás tisztaságát és objektivitását biztosító hivatalos előírásokat; nem voltak a magyar nyelvet ismerő biztosok a cenzus elején működő összeíró pontokban, és a magyar nyelven való kommunikációt teljes mértékben elmulasztották, bár törvény kötelezte őket erre.

„Akik követték a fejleményeket, tudhatják, hogy írásban jeleztük a visszásságokat, törvénytelenségeket, de mindhiába. Nagyon sok hibával, fennakadással működött maga a számítógépes software is. Rengeteg türelem és kitartás kellett mindazoknak, akik önmaguk töltötték ki a kérdőívet” – közölte.

A statisztikai hivatal részletesebb adatokat, városokra, községekre lebontva, ez év decemberében fog közölni. „Bízunk benne, hogy mind Nagyváradon, mind a megye egészében meg fogjuk tartani nemzetiségi arányainkat” – zárta mondandóját Botházy Nándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában