Könyvbemutató

2022.07.02. 10:58

„Azt kapjuk örökségbe, ami örök”

Hivatalosan is először nyílt alkalom Balla Ede Zsolt László király öröksége című könyvének bemutatására a 10. Szent László Napok keretében az elmúlt vasárnap, a nagyváradi vár M épületében. Az eseményt az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezte.

Fotók: Facebook/Szent László Napok

Fotó: Sapientia

Hegedűs Krisztina

A székelyudvarhelyi származású Balla Ede Zsolt nemcsak szerzőként, hanem könyvkiadóként is jelen volt a László király öröksége című kötet bemutatóján, hiszen mint kiderült, a Magura könyvkiadó gondozásában megjelent, 120 oldalas kötet, a szerző tulajdonában lévő és 2019-ben általa alapított könyvkiadó vállalkozás segítségével látott napvilágot. „A Magura Kiadó tulajdonosaként elmondhatom, hogy az elnevezésnek van egy üzenete: mi a magunk urai kellene, hogy legyünk. Az én hivatásom és küldetésem, hogy Erdélyország és a Kárpát-medence szent helyeihez kapcsolódó örökséget, értékeit minél több embernek és minél több helyszínen bemutassam” – fogalmazott. Elmondta továbbá: 11 éve foglalkozik a szakrális földrajz nevezetű tudománnyal, amennyiben tudománynak lehet nevezni azt a világképet, amely egyesíteni próbálja a kultúrtörténeti ismereteket, a hagyományok bemutatását, helyi vagy akár egyetemes legendákat.
A gazdagon illusztrált kötet borítója mesés hangulatot idéz az olvasó számára, a megjelenő színkavalkád nemcsak a gyerekeknek lehet kecsegtető, hanem a felnőtteknek is. A szerző elmondta, természetesen nem egy gyerekkönyvről van szó, hanem egy gyermeklelkű felnőtteknek szóló kötetről. Célja volt, hogy a megszokottól eltérő módon egy új képi világba vezesse be az olvasót, ezért a mesei kivitelezés nemcsak az illusztrációkban jelenik meg, hanem a kötet címében is. 
„Az örökség számomra igencsak fontos, hiszen mindannyian beszélünk arról, hogy a hagyományokat meg kell őriznünk. Őseink nemzedékről nemzedékre áthagyományozott értékeit kapjuk örökségbe. Az örökség a múlhatatlanságot és az örök erőket jelenti. Azt kapjuk örökségbe, ami örök” – fogalmazott a szerző. 

A kötetben olyan válogatás tárul elénk, amelyek a szerző szerint a leginkább említésre méltóak. Az elején egy történelmi bevezető várja az olvasót, valamint olyan legendák, települések, freskók és emlékművek, amelyek Szent László nevéhez fűződnek. Többek között olvashatunk Szent László és a csodaszarvas jelenetéről, megjelenik benne egy rész arról, hogy Szent László miként fogja folytatni a szent istváni örökséget, Szent László legendáiról: a tordai hasadék, Szent László pénze, majd ezt követik a Szent László nevét viselő települések. Továbbá a szerző olyan helyszíneket emelt ki, amelyek Szent László nevéhez fűződnek, többek között Szabolcs, Bihar, Nagyvárad, Cserhalom, Csíkszépvíz és Széphavas. Megjelenik továbbá a templomi freskók és emlékművek bemutatása, szó esik továbbá Szent László hermájáról, a karaszkói templomról, valamint a Szent László legendákkal kapcsolatos életfák ábrázolásáról is. 

A szerző külön kiemelte a homoródkarácsonyfalvi freskót, amelyen Szent László arca megegyezik Jézus Krisztus arcával, valamint a gelencei templomban lévő Szent László legendát feldolgozó képsorozatot. „A felső sávban a Szent László legenda és az alsó sávban Jézus szenvedéstörténete látható, a két történet párhuzamba van állítva” – magyarázta.
A könyvbemutató végén az érdeklődők megvásárolhatták a kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában