Korszerűsítés

2022.07.29. 08:40

Felszámolnák a parkolóhelyeket a nagyváradi Sall Ferenc utcában

A nagyváradi Sall Ferenc (Dunărea) utca korszerűsítéséről szóló projektet csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette Florin Birta polgármester.

BN-összeállítás

A város központi részén húzódó Sall Ferenc (Dunărea) utca korszerűsítéséről és részben gyalogos övezetté alakításáról szóló projektet közvitára bocsájtják, így a váradiak is kifejthetik véleményüket, észrevételeiket ezzel kapcsolatban, amit írásban küldhetnek el augusztus 7-ig a primarie@oradea.ro e-mail címre. Florin Birta, Nagyvárad polgármestere részletesen kitért arra is, hogyan képzelik el az utcát a munkálatokat követően: a járdákat 80 százalékban porfír kővel burkolnák, a vízelvezető csatornák hasonlóak lennének a Zöldfa utcában (Vasile Alecsandri) és a Bémer téren (Piața Ferdinand) használtakhoz, továbbá legalább háromfrakciós hulladékgyűjtésre alkalmas szemeteseket helyeznének ki. 

A legfontosabb változtatások közé viszont a körülbelül 150 parkolóhely felszámolása tartozik. Az elöljáró kifejtette, hogy annak ellenére, hogy a parkolási díjakat a központi részben óránkénti 8 lejre emelték, míg a parkolóházakban óránként csak 3 lej, a sofőrök továbbra is inkább kifizetik a nagyobb összeget, csak hogy az utcán hagyják autójukat. Példaként említette a Brașovului utcai parkolóházat, ahol legalább 150 hely mindig szabad. „Az utcában a korzó felől tíz parkolóhelyet tartanánk fent a taxisoknak, öt helyet alakítanánk ki a nyugdíjhivatal körül, és még tizenegy helyett lejjebb az utcában a Szaniszló utca (Eminescu) felőli részen azoknak a háztulajdonosoknak, akik nem tudnak az udvaron parkolni” – tette hozzá a polgármester.

 Gyalogos övezet

Mint elmondta, szeretnék, ha a Sall Ferenc utca egyfajta gyalogos övezetté alakulna, sok zöld résszel, virágokkal, viszont maradna két ellentétes irányú forgalmi sáv és egy kétsávos bicikliút is. Florin Birta a sajtótájékoztatón látványterveket is bemutatott, amelyeken jól látszik, hogy az utcában található közintézmények előtti részen egyfajta sétálóutca lesz, sok fával és zöldövezettel, míg a katonakórház előtt húzódna a kétsávos közút és bicikliút. Az autósok átmehetnek majd a járdarészen, amennyiben a közintézmények udvarára akarnak behajtani. A projekt szerint a közvilágítást LED alapú rendszer kiépítésével képzelik el és a lámpaoszlopokat is felújítanák, továbbá az itt található szobrokra is nagy figyelmet fordítanának. A munkálatok becsült értéke 5–6 millió euró lesz. Valamennyi munkálat európai forrásból valósulna meg, az önkormányzat hozzájárulása hozzávetőleg 2 százalék lenne – tudatta Florin Birta polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában