Beruházás

2022.06.16. 08:17

Étterem lesz a Deutsch-házban

Jóváhagyta a nagyváradi városrendezési bizottság (CMUAT), hogy egy étteremlánc vendéglátóipari egységet nyisson a Zöldfa/Alecsandri utcai Deutsch-ház földszintjén.

Pap István

A Zöldfa utca 4. szám alatti ingatlan rendeltetésének a megváltoztatására a Set Corporation cég nyújtott be jóváhagyási kérelmet. Az elképzelések szerint az épület földszintjén lenne a vendéglátóhely, a belső udvaron, valamint az épület előtt a Zöldfa utcán terasz kapna helyet. „Tekintettel arra, hogy egy műemlékről, egy különleges építészeti értékkel bíró, a történelmi belvárosban található épületről van szó, a városrendezési bizottság azt kérte a kedvezményezettől, hogy a reklámfelirat semmilyen módon ne befolyásolja az épület homlokzatát, ezért úgy döntöttek, hogy semmilyen beavatkozás nem lesz a homlokzaton. Ugyanakkor a teraszokon használt bútoroknak meg kell felelniük a városrendezési szabályzat előírásainak” – idézi a polgármesteri hivatal közleménye Arina Moș alpolgármester szavait. Az éttermet kiszolgáló földszint alapterülete 374, a három terasz pedig mintegy 130 négyzetméter nagyságú. Az étteremben lesz egy fő- és egy mellékkonyha, hűtött raktárhelyiségek, ruhatár és mellékhelyiség az alkalmazottak számára, valamint egy étkező, áll a közleményben.

A Deutsch-ház B kategóriájú műemlék, mely 1906 és 1910 között épült, feltehetőleg Sztarill Ferenc tervei alapján. Ebben az épületben kapott helyet Deutsch K. Ignác üveg-, porcelán és lámpaárú-kereskedése. Az 1970-es években a műemléképület felújításakor csak az ingatlan szecessziós stílusú homlokzatát hagyták meg, mögötte az egész ingatlant lebontották és vasbeton szerkezetű épületet emeltek a helyére. A homlokzati virágdíszek nagy részét is újraöntötték, majd kiszínezték. Az épületnek a legnagyobb értéke tehát nagyon díszes homlokzata, melyet a körszeletekből képzett hármas ívelésű oromzat, valamint a nagy, ívelt emeleti ablakok tesznek mozgalmassá. A homlokzat teljes felületét népi motívumokból ihletődő – tulipán, pávaszem, varrottas stb. – gazdag díszítés borítja.

Társasházak

A polgármesteri hivatal közleménye beszámol arról is, hogy a főépítészi hivatal jóváhagyta négy társasház építését a Dimitrie Anghel utcán egy volt borászati ipari létesítmény helyén. Az RMK Nordtel cég terve az, hogy lebontja a telken lévő építményeket és helyükön négy, egyenként kétemeletes, hat lakást magába foglaló társasházat épít oda, vagyis összesen huszonnégy lakás épül fel, az épületek mellett ugyancsak huszonnégy parkolóhelyet alakítanak ki. A beruházás 2214 négyzetméternyi területen valósul majd meg, amelynek 30 százalékát az épületek, 32 százalékát a zöldfelületek, a fennmaradó részt pedig parkosított közlekedési útvonalak – sétányok, bekötőutak, járdák – foglalják majd el. „Az egyetlen épület, amely megmarad a régi telephelyről, egy régi pince lesz, amelyet helyreállítása után a lakók rendelkezésére bocsátanak majd tárolóhelyként. A komplexum építése a korábbi bortároló és palackozó helyiségek funkcionális átalakításának természetes folyamatát követi” – mondta Radu Fortiș, a város főépítésze. A leendő lakóparkot a Dimitrie Anghel utcáról lehet majd megközelíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában