Egyháztörténelem

2022.05.20. 11:52

Patachich Ádám, a püspök, a tudós, a mecénás

Mennyi külső ablaka van valójában a püspöki palotának? Hány éves volt Patachich Ádám, amikor nagyváradi püspökké lett kinevezve? Akart-e idejönni, és milyen érzésekkel távozott? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaptak azok, akik részt vettek csütörtök este a díszteremben a dr. Tóth Tamás egyháztörténész, a Magyar Katolikus Püspöki Kar főtitkára által tartott előadáson a 30. Festum Varadinum keretében.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Egyháztörténelmi vonatkozásban dr. Tóth Tamás valamilyen értelemben hazatért fogalmazott az érdeklődőket köszöntő dr. Kovács F. Zsolt, a püspökség irodaigazgatója , arra utalva ezen kijelentésével, hogy a meghívott annak a kalocsa-kecskeméti érsekségnek a papja, ahova Patachich Ádám püspököt, miután befejezte a nagyváradi püspöki palota építését, 1776-ban kalocsai érsekké nevezte ki Mária Terézia, és ahol szintén püspöki palotát építtetett, azonban a miénknél kisebbet. Mindkét egyházmegyében ugyanakkor valami egészen maradandót alkotott, máig működő és virágzó intézményrendszert hozott létre, sokoldalú érdeklődésről, kifinomult esztétikai és művészettörténeti érzésvilágról téve tanúságot.

A téma szakértőjeként a római Pápai Gregoriana Egyetemen egyháztörténelemből szerzett doktorátust A magyar egyház újjászületése a török hódoltságot követően Patachich Gábor és Patachich Ádám kalocsa-bácsi érsekek tevékenységének tükrében (1733-1784) című disszertációjával Tóth Tamás több olyan információt is megosztott hallgatóságával, melyek az újdonság erejével hatottak. Többek közt arra hívta fel a figyelmet: tanulmányai során Patachich Ádám Szent Lászlóról írt tézisével kapta meg a filozófiai fokozatot, bár akkor még csak nem is sejthette, hogy évekkel később Váradon lesz főpásztor. A római Collegium Hungaricum hallgatójaként többször is megbüntették fegyelmi ma már inkább elnéző mosollyal elkönyvelt vétségei miatt. Tanulmányai befejezése után tagja volt az Arcadia irodalmi társaságnak, mely az itáliai értelmiségi elit körének számított. Gyorsan lépett előre a ranglistán alig múlt 40 éves, amikor Mária Terézia kinevezte őt váradi püspöknek. Vácra szeretett volna menni, de annyira megszerette Váradot, hogy amikor a császárnő áthelyezte őt érseknek Kalocsára, nem szívesen távozott. Nagyváradi könyvtára 7825 kötetével a korabeli Magyar Királyság egyik legnagyobb gyűjteménye volt. Verseket írt, egy szótárt is összeállított, mecénáskodott, levelezett a korabeli értelmiséggel. Az egyháztörténész szerint a legendákkal ellentétben prózai oka volt annak, hogy Mária Terézia áthelyezte Kalocsára Patachichot: ezáltal néhány évig nem volt betöltve a püspöki szék, s mivel akkoriban alapította az uralkodó a nagyváradi görögkatolikus püspökséget, aminek betudhatóan a római katolikus egyházmegye kisebb lett, elkerült egy konfliktust.

Böcskei László megyés püspök azt emelte ki, hogy Patachich álmai váltak valóra a püspöki palota megépültével, mely napjainkban Istennek hála kezd ismét élettel megtelni. Méltatta Tempfli József megyés püspök érdemeit, akinek köszönhetően az ingatlan visszakerült egyházi tulajdonba. Hangsúlyozta: a palotának kisugárzása, szellemisége, kulturális értéke van, és eljött az ideje annak, hogy végre a találkozások helyszíne is legyen. De ne csak a turisták látogassák, hanem a váradiak is fedezzék fel. „Érezzék jól magukat e szép és drága örökségben”, legyen számukra a töltekezés szigete fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában