Épületrehabilitáció

2022.04.05. 12:00

Hőenergia-hatékonyság és elektromos töltőállomások

A nagyváradi önkormányzat mintegy 26 millió euró értékben nyújt be projekteket a város több tanintézményének és tömbházának a rehabilitációjára, és ugyanezeknek a projekteknek a keretében összesen harmincegy elektromosautó-töltőállomás is épül.

Pap István

 

Megnyílt a Nemzeti Helyreállítási Terv (PNRR) több finanszírozási tengelye, amelyek közül az egyik az épületek felújítására és energiahatékonyságának a növelésére irányul. A nagyváradi önkormányzat már korábban előkészítette az erre vonatkozó projektjeit, és április 1-jén, a finanszírozási tengely megnyitásának a napján be is nyújtotta azokat. A PNRR különválasztja a középületek és a magánépületek finanszírozási tengelyét. Előbbiben összesen 26,8 millió euró van előirányozva Bihar megye számára, és Nagyvárad kilenc tanintézmény felújítását szeretné finanszírozni ebből a forrásból mintegy húszmillió euró összértékben. A csütörtöki helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy a Iosif Vulcan Főgimnázium két épületét, az Aurel Lazăr, a Lucian Blaga, a Friedrich Schiller líceumok, az Oltea Doamna, a Nicolae Bălcescu, az Octavian Goga általános iskolák, továbbá a 41. és az 52. számú óvodák, valamint a 3. számú bölcsőde épületét szeretnék felújítani. A felsorolt projektek összértéke áfa nélkül mintegy 20 millió euró, amiből 15 millió az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás, ötmillió euró pedig a város önrésze. A polgármester elmagyarázta, hogy a Bihar megyei önkormányzatok versengeni fognak a megyének előirányzott 26,8 millió euróért, és annak függvényében, hogy más önkormányzatoknak mennyi pénzt sikerül lehívni ebből a tengelyből, a váradi önkormányzat is újabb projekteket készít elő benyújtásra, amennyiben maradnak még összegek ebben a finanszírozási forrásban. Érdekesség, hogy a kiírás úgy szól, hogy minden 2500 négyzetméternyi felújított felület után telepíteni kell egy 25 ezer euró értékű elektromosautó-töltőállomást, vagyis a kilenc középület felújítása után tizenkilenc ilyen töltőállomás telepítésére kap pénzt a város. Az épületrehabilitáció során hőszigetelni fogják a homlokzatokat, a tetőzetet és az alagsorokat, kicserélik a nyílászárókat, felújítják a hő- és elektromos hálózatot, és intelligens hőenergia szabályozó rendszert is kiépítenek az épületekben.

 

Tömbházak

 

A magántulajdonban lévő ingatlanok hőenergia-hatékonyság növelésére kiírt pályázati tengelyéhez a nagyváradi önkormányzat tizenöt tömbház rehabilitációjának a projektjét nyújtotta be mintegy hatmillió euró összértékben. Az épületek zömében a Ghillányi (Cantemir) úton vannak, mint azt Florin Birta polgármester elmondta, azért, mert az a sugárút jelenleg amúgy is jelentős felújítási és átalakítási munkálaton esik át. A tizenhárom Ghillányi úti tömbház mellett van két Lugojului utcai tömbház is ebben a csomagban. A polgármester kifejtette, hogy a kiírás szerint a finanszírozó négyzetméterenként 200 eurót finanszíroz, amennyiben a közbeszerzési eljárás eredményeként ennél nagyobb összegért végzi el a munkát a kivitelező, akkor a különbözetet az önkormányzat és a lakótársulások közösen fedezik, de hogy milyen arányban, az a felek közötti megegyezéskor dől majd el. A tömbházak hőenergia hatékonyságának növelése abból fog állni, hogy hőszigetelik a homlokzatokat, felújítják a távhő- és meleg víz hálózatot az épületekben, és a világítási rendszert is korszerűsítik. Ennek a projektnek a keretében tizenkét elektromosautó-töltőállomást telepítenek a felújított tömbházak közelében. Az összes vonatkozó helyi tanácsi határozat-tervezetet egyhangúlag elfogadta a helyi tanács a csütörtöki ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában