Új rendszer

2022.03.09. 14:00

Digitális lett a Nagyváradi Helyi Tanács

A Nagyváradi Helyi Tanács áttért a digitális üléslebonyolításra: a helyi tanácsosok érintőképernyős táblagépet kaptak és azon szavaznak, így már nincs szükség a határozat-javaslatok kinyomtatására.

Fotó: Artist-freed

Pap István

 

A legutóbbi helyi tanácsülés előtt gyakorlatot is tartottak a tanácsosok arról, hogyan kell használni az egyenként ezer euróba kerülő táblagépeket, illetve hogyan kell szavazni. Voltak kisebb fennakadások az elején, de aztán mindenki belejött a gépek használatába. A konferencia- és szavazási rendszer többek között lehetővé teszi a viták, illetve az egyes tanácsosok egyéni szavazásának rögzítését is, valamint az eredmény központosítását, amelyet az elnökség mögötti kivetítőn jelenítenek meg. A terem oldalain két másik képernyő párhuzamosan jeleníti meg a napirendi pontokat. A kivetítőkön olvasható az, hogy hányan és hogyan szavaztak, és azt is érzékeli a rendszer, ha valaki nem szavazott, mint ahogy az a legutóbbi ülésen is többször megtörtént. A rendszer továbbá lehetővé teszi az élő online közvetítést is, ezt kihasználva a tanácsülést élőben közvetítették a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalán, és várhatóan a továbbiakban is így fog ez történni. Az egyetlen hiányosság, amit az első ülésen tapasztalni lehetett, az volt, hogy a felszólaló tanácsosok hangját elég nehezen lehetett hallani a nem megfelelő hangosítás miatt. 

 

A digitális szavazási rendszerről szólva Mihai Jurca városmenedzser a Bihoreanul hetilapnak elmondta, hogy a továbbiakban már nem kell kinyomtatni a dokumentumokat. „A papírmentes rendszer mellett döntöttünk. Év végi üléseinken sok napirendi pont van és megtörtént, hogy húszezer dokumentumot nyomtattunk ki" – fogalmazott Jurca, majd így folytatta: „Most még mindig a kiigazításokat végezzük. A táblagépek, amelyekbe a helyi tanácsosok saját jelszavukkal jelentkeznek be, nagy teljesítményű kétirányú mikrofonokkal vannak felszerelve, amelyek bekapcsolnak, amint a felszólaló szót kap. Hasonlóképpen a táblagép kamerája is bekapcsol, és a táblagép képeit a központi képernyőre továbbítja. A két nagy látószögű kamerán kívül további 27 egyedi kameránk van” – magyarázta Jurca. A konferenciarendszert saját szerver szolgálja ki, amelyre a megbeszéléshez szükséges összes dokumentumot feltöltik. „A helyi tanácsosoknak lehetőségük van arra, hogy a táblagéppel dokumentumokat töltsenek fel, szerkesszenek vagy aláhúzzák azokat, megosszák a kollégákkal, és a főképernyőn mindenkinek bemutassák” – tette hozzá Jurca. Ezen kívül, ha a városi tanács valamelyik tagja személyesen nem tud eljönni, akkor otthonról, az irodából vagy bárhonnan, ahol internet-hozzáféréssel rendelkezik, részt vehet az ülésen. 

 

Tolmácsolás

 

A megvásárolt felszerelésnek köszönhetően az önkormányzatnak lehetősége lesz nemzetközi konferenciák szervezésére is, illetve bérbe is adhatja a nagytermet hasonló jellegű rendezvények szervezőinek. A nagyterem erkélyén három fülkét állítottak fel a fordítók számára, ami három nyelvre történő szinkrontolmácsolást biztosít. Minden táblagépen van audiocsatlakozó, így a résztvevők saját fejhallgatót használhatnak. Két személy csatlakozhat egy táblagépekhez, hogy különböző nyelveken hallgathassák a beszédeket. A városháza nagytermében lévő 150.000 eurós, kétéves garanciával rendelkező konferenciarendszert a város Kínából vásárolta, ezért több mint egy hónapos késéssel érkezett meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában