Sajtótájékoztató

2022.02.15. 16:00

Több mint négyszáz befektető érdeklődik az ipari parkok iránt

A Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökséghez (ADLO) több mint négyszáz szándéknyilatkozat érkezett, melyben beruházók érdeklődésüket fejezik ki a megyében működő ipari parkok iránt.

Pap István

 

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a múlt héten a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO), melynek fő tevékenységi területe a váradi, és tavaly óta immár a Bihar megyei ipari parkok üzemeltetése is. 2021 végén az ADLO-nak hat létesítménye volt ipari parkként elismerve, ezek közül négy Nagyváradon, egy Székelyhídon, egy pedig Mezőtelegden működik. Alina Silaghi, az ADLO vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: dolgoznak azon, hogy megszerezzék az ipari park besorolást a tamási létesítmény számára is. Hozzátette, hogy további négy Bihar megyei városban, Belényesben, Élesden, Vaskohszikláson és Margittán is ipari parkok létesülnek, melyek jövőre már meg is kezdhetik működésüket. Belényesben 17,5 hektáron fog elterülni az ipari park, Élesden 8,5 hektáros, Vaskohszikláson 13,6, Margittán 9,6 hektáros lesz az ipari park. Amennyiben mindegyikre sikerül megszerezni a működéshez szükséges ipari park besorolást, akkor az országban az ADLO lesz az az intézmény, amelyik a legtöbb, szám szerint tizenegy ipari parkot fogja működtetni. Kérdésünkre válaszolva Alina Silaghi elárulta, hogy nagy az érdeklődés a nagyváradi és a Bihar megyei ipari parkok iránt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az elmúlt időszakban több mint négyszáz befektetési szándéknyilatkozat érkezett az ADLO-hoz. Silaghi elmondta, hogy ezek között vannak olyan cégek is, amelyek 500–1000 négyzetméteres területeket igényelnek, de ezeket a kéréseket az ADLO nem teljesíti, ugyanis csak a 2000 négyzetméteresnél nagyobb területigényű befektetéseket támogatják. A Corneliu Baba utcai IV. számú ipari parkban kisebb parcellákat is lehet igényelni, de ezeket főleg a helyi kisebb vállalkozásoknak tartja fenn az ADLO. 

 

Adatok

 

A beszámoló adataiból kiderült, hogy az övezeti városfejlesztési tervek elkészültek és jóvá lettek hagyva valamennyi helyszín esetében. A Nagyvárad I., II. és III. ipari parkokban kiépültek a közművek és elkészültek a bekötőutak. A IV. számú ipari parknál elkészült a közművesítés megvalósíthatósági tanulmánya, a tervezési és kivitelezési munkálatokat a nagyváradi Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsment Igazgatósága fogja megpályáztatni. 2021 végén a 136,32 hektáron elterülő Borsi úti I. számú nagyváradi ipari park 95 százalékban már el volt foglalva. Itt 49 befektető összesen 317.311.206 euró értékben végzett beruházásokat, a tavalyi év végén negyvenhét cég volt aktív. Ebben az ipari parkban 6500 ember dolgozik. Az Ugar (Ogorului) utcai II. számú ipari park 80,19 hektáron terül el, ennek a létesítménynek a kihasználtsági aránya 68 százalék. Ide 39 befektető az évek során 86,2 millió euró értékben ruházott be. A tavalyi év végén 28 aktív cég 1200 dolgozót foglalkoztatott. A III. számú nagyváradi ipari park 17,8 hektáron terül el és gyakorlatilag megtelt. Az itt helyet bérlő huszonkét befektető közül tíz volt aktív 2021 végén, melyek 190 embernek adtak munkát. A Corneliu Baba utcai IV. számú ipari parkban, mely 6,5 hektáron terül el, még nincsenek bérlők, a mezőtelegdi 9,22 hektáros ipari parkban azonban már van két vállalkozó, és további vállalkozások érkeznek majd mind a telegdi, mind pedig a székelyhídi ipari parkba, utóbbi 5,03 hektáron működik.

 

A legnagyobb beruházás

 

2021-ben hét versenytárgyalást tartottak az ipari parkokban található területek bérlésére, melyek eredményeképpen tizenegy telket osztottak ki, melyek összterülete 96.648 négyzetméter, továbbá két közvetlen tárgyalást folytattak két romániai vállalattal, amelyek a II. számú ipari parkban egy 21.540 négyzetméteres telket, illetve a mezőtelegdi ipari parkban egy 6186 négyzetméteres telket foglaltak el. 2021-ben a Bihar megyei ipari parkokba 29.874.000 euró összértékben történtek beruházások, melyek eredményeképpen 2024-ben összesen 9400 munkahely lesz ezekben a létesítményekben. A tavalyi év legnagyobb beruházása az ipari parkokban a Drauber cégé volt, mely a II. számú nagyváradi ipari parkban 21.540 négyzetméteren 14 millió euróból épített fel egy csarnokot, melyben szabályozott hőmérsékleten fognak élelmiszereket tárolni. Ennek a beruházásnak a nyomán húsz munkahely jön létre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában