Beruházás

2022.02.04. 08:23

Megújul idén a Garasos-híd

Több beruházást is tervez idén a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatósága, többek között felújítják a meglehetősen leromlott állapotban lévő Garasos-hidat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

 

A romantikus gesztusokat kedvelő szerelmesek valószínűleg búcsút mondhatnak a Garasos-híd korlátjára kattintott lakatoknak, melyek az örök szerelmet hivatottak szimbolizálni, ugyanis a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatóságának idei tervei között szerepel a híd felújítása, illetve megerősítése, ami magában foglalja a korlátok és a tartópillérek modernizálását is. Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Sebastian Marchiș igazgató, aki tavaly ősszel áthelyezéssel került az intézmény élére, miután Mircea Ghitea addigi igazgató nyugdíjba vonult. Marchiș elmondta, hogy a Garasos-híd az egész országban egyedi függőhíd struktúrája miatt kifejezetten értékes objektum, ami sajnos már meglehetősen leromlott állapotban van, ezért lesz szükség az építmény megerősítésére. Több részletet azonban nem árult el a tervről azon kívül, hogy számításba veszik annak lehetőségét, hogy egy biciklisávval bővítsék a hidat. 

Látványterv

 

És ha már a beruházási terveknél tartunk, Marchiș megemlítette, hogy várhatóan szintén az idén kezdődik el a műszaki igazgatóság irányítása alatt a közúti felüljáró építése a vasúti sínek és a körgyűrű fölött a Mester (Meșteșugarilor) utcánál, továbbá magának a Mester utcának a négysávosra szélesítése, és szintén nagyszabású munkálat lesz a közúti felüljáró építése a Borsi úton a leendő intermodális szállítási csomópontnál. A parkok és zöldövezetek tekintetében sem lesz tétlen az idén az intézmény. A tervek szerint az idén kezdik el a Petőfi park és a Nagyvásártér (December 1. tér) felújítását, és legalább a dokumentáció kidolgozása szintéjén elkezdik a December 22. tér, a Ghibu park, az Ezredévi emléktér (Libertății park) és a Bunyitay liget (Brătianu park) felújításának folyamatát. Az idén egyébként összesen negyvennégy beruházása lesz az igazgatóságnak, mondta Marchiș, aki a már elkezdett és idén folytatódó munkálatok közül kiemelte tíz utca felújítását az Oncsa telepen, továbbá Őssiben és Biharpüspökiben is zajlanak ilyen jellegű munkálatok. A Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufărului) utca felújítása is folytatódik, ugyanakkor nemrégiben kezdődött el az új Pece-híd építése a Veteranilor lakónegyedben.

Látványterv

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában