Tervek

2022.02.17. 07:05

Idén kikerülhet a váradi várba Szent László szobra

Ha nem is a nagyváradiak által kért helyszínre, a város főterére, de városalapító királyunkhoz mégis méltó helyre, a váradi várba kerül ki a tervek szerint még az idén Szent László lovas szobra.

Forrás: Facebook/Cseke Attila

Pap István

 

Az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet: noha mintegy nyolcezer polgár aláírásával ellátott beadványban kérték a helyi lakosok évekkel ezelőtt Szent László király lovas szobrának a kihelyezését Nagyvárad főterére, a váradiaknak ez az óhaja Ilie Bolojan akkori polgármester ellenállása miatt nem teljesült, de legalább a váradi várban helyet kap a szobor, a tervek szerint még az idén kihelyezik oda. Ezt a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány szerdai évértékelő sajtótájékoztatón jelentette be Grigore Morar, az alapítvány igazgatótanácsának az elnöke. A továbbiakban Angela Lupșea, az alapítvány ügyvezető igazgatója csak annyit mondott ennek kapcsán, hogy maga a szobor már elkészült, és hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a talapzat elkészítésére. Hozzátette, hogy a műalkotás a vár nyugati bejáratánál belépve a belső tér bal oldalán lesz. Az nem hangzott el, hogy pontosan mikor fogják kihelyezni és felavatni a műalkotást.

 

Sanctus Ladislaus

 

A szobor alkotója, Deák Árpád szobrászművész – aki 2019-ben kezdett el dolgozni ezen a művén – lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta: az alkotás készen van, és most darabokban becsomagolva áll az újzimándi öntődében. Amikor elkészül a talapzat, a szobrot darabokban fogják Váradra szállítani és a helyszínen fogják összeszerelni. Elárulta, hogy olyan nagy a szobor – körülbelül öt méter magas és öt méter hosszú –, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a kapun be se férne. Deák Árpád elmondása szerint Szent László király lovas szobrának összeszerelését is úgy kell majd elképzelni, mint az annak idején Ferdinand király szobrával történt a főtéren, melyet a görögkatolikus püspöki palota mellett felállított sátorban szereltek össze néhány nap alatt. A művész hozzátette, hogy a szobor a fejedelmi palota felé fog nézni, és így szemből fog rá esni a fény. Deák Árpádtól megtudtuk, hogy a szobor talapzatán ez a felirat lesz olvasható: Sanctus Ladislaus Rex.

Egyébiránt a tegnapi sajtótájékoztatón Grigore Morar bejelentette azt is, hogy az idén újítják fel Szigligeti Ede, Avram Iancu és Mihai Eminescu szobrait is, karbantartási munkálatokat végeznek a Iosif Vulcan, a George Enescu és az Aurel Lazăr szobrokon, továbbá elindítják az engedélyeztetési folyamatot Mihály vajda szobrának újbóli kihelyezésére egy új helyszínre.

Forrás: Facebook/Cseke Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában