Van értelme?

2022.01.31. 08:01

Tiltakoznak a lakók a tömbházépítés ellen

A nagyváradi George Enescu utca lakói tiltakoznak az ellen, hogy a lebontásra ítélt volt fizetéses poliklinika helyén háromemeletes tömbház épüljön. A tiltakozásuk, úgy tűnik, hiábavaló.

Pap István

 

A Nagyváradi Helyi Tanács múlt heti ülésén szavaztak a George Enescu utca 14. szám alatti, egykori fizetéses poliklinika épületének lebontásáról, illetve egy tömbház építéséről ennek helyén. A napirendi pont vitáján az Enescu utcai lakók nevében szót kért Dan Crivoi, aki elmondta, hogy az utcában élő vagy tevékenykedő természetes és jogi személyek petíciót írtak a Főépítészi Hivatalnak, de nem kaptak rá semmilyen választ, ezért kért szót a helyi tanácsban. Elmondta, hogy hatvan jogi és természetes személy véleményét tolmácsolja, amikor arra kéri a helyi tanácsot, hogy ne szavazza meg a főépítészi hivatalnak az előterjesztését, mely a bontás és az építés részletes övezeti tervét (PUD) foglalja magában. Dan Crivoi kifejtette, hogy az ottani lakók szerint az új építmény tönkretenné a környéket, hiszen az az utcaszakasz a 19. század végén, a 20. század elején épült ki, az ottani ingatlanok mindegyike magánház, többségükben egyszintesek, építészeti szempontból nagyon hasonlók. Ezt a harmóniát törné meg egy négyszintes ingatlan felhúzása a volt poliklinika helyén. De nemcsak esztétikai, hanem urbanisztikai és jogi szempontból is aggályos a terv, folytatta a panaszos, megemlítve, hogy az új tömbház ötven lakást foglal majd magába, vagyis több ember fog lakni abban ez egy épületben, mint ahányan jelenleg az egész utcaszakaszon élnek, és ez a túlzsúfoltság a közlekedésben is fennakadásokat fog okozni. A helyi urbanisztikai terv szerint – folytatta Crivoi – az Enescu utca a védett belváros része, ezért nem lehet építkezési engedélyt kiadni egy olyan ingatlan felépítésére, amelynek méretei, kinézete tökéletesen elüt a környezetétől, márpedig „a tervezett épület égbekiáltó módon elüt a többitől” – fogalmazott a panaszos. Azzal folytatta, hogy a volt poliklinika épülete bár nem műemlék épület, de az adott környezetben mégis releváns helyi értékkel bír, ezért ennek a lebontása is aggályos, hiszen az érvényben lévő szabályozás szerint csak akkor lehet lebontani az ilyen épületeket, ha ezek eltűnésével nem változik meg jelentős mértékben az utcafront kinézete. Nem utolsósorban pedig az ingatlanberuházás során kivágnák az ott lévő hét öreg tölgyfát is, „ami szintén fáj nekünk” – jegyezte meg.

 

 

A felsorolt érvek nem győzték meg Florin Birta polgármestert, aki válaszában minden felelősséget az illetékes intézményekre hárított. „Ennek az anyagnak az előterjesztése mindaddig nem történt meg, amíg nem rendelkeztünk az összes jóváhagyással, többek között a kulturális bizottságtól, a város területrendezési bizottságától és másoktól” – jelentette kia Birta, hangsúlyozva azt, hogy a terv minden törvényes előírásnak megfelel. Ezt követően megjegyezte: „Az, hogy ez az épület beleillik-e annak az övezetnek az épített környezetébe, nem az én tisztem megállapítani, mert nem vagyok szakember, de az öné sem, mert ön sem az, és azok a szakemberek, akik jóváhagyták ezt, egy kicsit jobban értenek hozzá, mint mi” – fogalmazott a polgármester. A panaszos csalódottan jegyezte meg, hogy ez nem szakértelem kérdése, az ottani lakók ellenzik ezt a tervet, mégsem veszi senki figyelembe az ő álláspontjukat, noha ők élnek ott. Az előterjesztést végül a Nemzeti Liberális Párt frakciójának 19 szavazatával fogadták el, az RMDSZ és a PSD ellene szavazott. 

 

Nincs kifogás

 

A tanácsülés után megkértük Radu Fortiș főépítészt, hogy reagáljon az ülésen elhangzott kritikákra. Ő megjegyezte, hogy mind a városi területrendező bizottság (CMUAT), mind pedig az övezeti műemlékvédelmi bizottság csak azzal a feltétellel adták meg a jóváhagyást az új ingatlan építésére, ha átdolgozzák a külalakra vonatkozó részt, mert bár a terv beleillik az ottani építési paraméterekbe, de nem eléggé esztétikus. Arra a kritikára, hogy túl magas lenne az épület abban a környezetben, Fortiș azt válaszolta, hogy ugyanabban az utcában vannak a szocialista érában épült magas tömbházak, tehát az új ingatlan nem bontja meg a környezetét. Azt is megjegyezte, hogy a régi épületek sokkal nagyobb belmagasságúak, mint az új építésűek, úgyhogy az oda tervezett négyszintes tömbház nem is lesz annyival magasabb, mint a mellette lévő régi házak. Elárulta, hogy nagy beruházásról van szó, ami nagy területen fog elterülni. Eredetileg szóba került annak lehetősége is, hogy egy új utcát nyissanak az Enescu és a Schubert utca között, de ez végül meghiúsult néhány ottani tulajdonos miatt. „A poliklinika épülete nagyon rossz állapotban van, az utcafront felőli fala tízfokos szögben meg van dőlve” – tette hozzá végül Radu Fortiș, aki szerint nincs és nem lesz akadálya a beruházás megvalósításának. 

 

Történet

 

Az Enescu utca 14. szám alatti ingatlanban mintegy harminc évig működött fizetéses poliklinika, mely hivatalosan 2017-ben szűnt meg. Az épület egy évvel később a nagyváradi önkormányzat tulajdonába került, mely semmit nem tett az állagmegőrzés érdekében, ehelyett 2019-ben árverésre bocsátotta az ingatlant. A vásárló a Distriktap cég lett, mely egy négyszintes új épületet akar felhúzni arra a telekre, értelemszerűen miután lebontja a poliklinika épületét. Az új épület terve 2021 júliusában kapta meg a városi területrendezési bizottság (CMUAT) jóváhagyását. Az elképzelések szerint az épület négyszintes lesz (földszint, két emelet és egy visszahúzott emelet), a földszinten kereskedelmi egységeknek kialakított belterület, az első emeleten tizenhét lakásból álló apartmanszálló, a két felső emeleten pedig harminc lakás lesz. Az alagsorban 45 parkolóhelyet alakítanak ki. A beruházás 2525 négyzetméteren valósul meg, ennek minimum tizenöt százaléka zöldövezet kell majd kegyen. Megjegyzendő, hogy a környékbeli lakók a kezdetektől fogva ellenezték ezt a tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában