Kisajátítások

2022.01.25. 10:30

Perelnek a belvárosi ingatlantulajdonosok

Fotó: Pikó Stefánia

Pap István

 

Nem várják tétlenül a nagyváradi Ezredévi emléktér (Libertății utca) és a Széchenyi tér (Traian park) lakói, hogy beteljesedjen a sorsuk, és kisajátítsák, majd lebontsák otthonaikat, hanem beperelték az önkormányzatot. A pert a Bihar Megyei Polgári Konzultatív Tanács Egyesület indította, jelentette be Crina Meister ügyvéd. A felperesek annak a helyi tanácsi határozatnak az érvénytelenítését akarják elérni, melynek értelmében új utcát létesítenének az Ezredévi emléktér és a Széchenyi tér között, és ennek érdekében kisajátításokat is eszközölnének. Az érintettek szerint a munkálat Nagyvárad belvárosának védett övezetében lenne, ami A kategóriás műemléki besorolással rendelkezik, ezért ott nem lehetségesek ilyen drasztikus beavatkozások.

 

Mint ismeretes, a városnak az a szándéka, hogy egy alig nyolcvan méteres utcát vágjon az Ezredévi emléktér és a Széchenyi tér között mintegy kétmillió lejből, de az ehhez szükséges kisajátításokra hatmillió lejt költene el. A kisajátítandó ingatlanok között van a váradolaszi református egyházközség tulajdonának egy része, valamint az építkezések áldozatául eshet egy háromlakásos társasház az Ezredévi emléktéren és egy négylakásos társasház a Széchenyi téren. Az önkormányzat tervét egyébként tavaly decemberben visszadobta a Nagyváradi Területi Műemlékvédelmi Bizottság, mely egy sokkal megalapozottabb dokumentációt kért, mely többek között alternatív fejlesztési megoldásokat tartalmazó tanulmányt is magában kell foglaljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában